07.05.2014

Картичка / Post card – Дума на деня

Картичка / Post card

Първата картичка в света е създадена от Томас Хук през 1840 г. Той я изпраща на… себе си на шега. На нея залепя марката „Черното пени“ – първата пощенска марка. През 2002 г. тази картичка беше продадена за 32 000 британски лири, което я прави най-скъпата картичка в света. И това не е случайно, защото картичката наистина е уникална.

Трябва да изминат около двайсет години преди картичките да станат популярни и още десет, преди да се появят картичките с изображения. Първото писмено споменаване на картичката е в списание Stamp Collectors Magazine, в което е публикувано съобщение за това изобретение от Виена. Най-популярното изображение върху картичка в началото е на Айфеловата кула. Това става през 1890 г. След това картичката се превръща във форма на изкуство, която може да бъде препечатвана в много копия. Появяват се картички с творби на художници, с градски пейзажи, с фотографски изображения, рекламни, сувенирни, с шеговито съдържание. И са били много популярни на времето.

През 1905 по света са изпратени около 7 млрд. картички, като само в САЩ – около 700 млн.(падат се по 8 картички на човек). Почти половината от тях днес са в ръцете на колекционери.