01.04.2014

Киви / Kiwi – Дума на деня

Киви – поглед върху популяризирането на бранда и икономиката.

Думата киви се свързва с Нова Зеландия – отнася се за птица, плод или просто за човек, който произхожда от страната. Днес ще говорим за плода.

Плодът, известен днес с това име, всъщност е открит за пръв път в Ичанг в Северен Китай. Странното е, че е открит от англичани и американци и дори е пропътувал разстоянието от Ичанг до Англия и САЩ. Англичанинът Огъстин Хенри описва растението като „пълзящ храст с ядливи плодове с размера на сливи“ още през 1887 г. В САЩ плодът е пренесен от Китай през 1900 г. от Г.Д. Брил.

Но човекът, който пръв печели битката за популяризирането на кивито, е Мери Фрейзър, директор на девическо училище в Нова Зеландия. Като мисионер, тя посещава мисионерското училище в Ичанг, Китай, където работи сестра й, намира плода, пренася го у дома и го засажда. Не е изненада, че първоначално плодът е наричан с оригиналното си китайско име – янг тао. Когато новозеландците започват да го харесват, те го прекръщават на китайско бодливо грозде.

Едва през Втората световна война американските войници попадат на киви от Нова Зеландия и много го харесват. Веднага след това се полагат усилия за осъществяване на износа му, но Китай и китайците не се радват на особена популярност през 50-те, 60-те и 70-те години на 20 век (в края на краищата в Китай дори няма американско посолство до 1979 г.). Това обстоятелство, както и налагането на високи мита в Америка върху всякакви видове горски плодове, подсказват, че е време за смяна на бранда.

Време за промяна на името китайско бодливо грозде, тъй като нищо с име, свързано с думата Китай, не върви на пазара. А всичко, свързано с горски плодове, е скъпо. Ето как на сцената се появява думата киви за плод, който има някои общи черти с националния символ на Нова Зеландия – мъхестото, кафяво и дребно птиче със същото име, и се рекламира като типичен новозеландски продукт, национален плод на страната.

Така новозеландското киви става световен лидер, почти без конкуренция. Днес приблизително 3 000 фермери на територията на Нова Зеландия взети заедно се нареждат на трето място по производство на плода. През 80-те години на миналия век Италия заема позицията на най-голям производител на киви в света, като използва съществуващата технология и инфраструктура за отглеждане на грозде. В комбинация с близостта до европейския пазар, ниските транспортни разходи и субсидиите на ЕС, италианските производители успяват да намалят цената и да изместят конкурентите си от Нова Зеландия. През последните няколко години обаче родината на кивито, а именно Китай, започва сериозно да субсидира отглеждането му, да подобрява инфраструктурата и условията за отглеждане. И така Китай и днес е най-големият производител в света на китайско бодливо грозде!