02.12.2013

Коледен календар / Advent calendar – Дума на деня

Коледен календар – календар, чрез който се отброяват дните от началото на декември до Коледа. Той е популярен сравнително отскоро у нас, а издатели и търговци вече усетиха интереса и започнаха да предлагат Коледни календари с картинки и лакомства с обратното броене до Коледните празници.

Коледният календар е създаден в Германия. Първоначално ръчно направени календари с 24 картинки са висели по стените, а първите печатни образци се появяват в Хамбург през 1902 година във формата на детски Коледен часовник. През следващата година Герхард Ланг, издател от Мюнхен, публикува нещо като книжка със стикери, започва да продава календари и издава първия календар с подаръци във формата на шоколад.

Точно този тип календари, висящи по стените на германските училища, са споменати и описани за пръв път на английски език през 1937 година в книгата на Сесилия Мейсън „Изучаване на родината и цивилизацията в началните училища в Германия”.

Необходими са обаче около 20 години, преди календарът от този тип да има търговски успех. Първо трябва да мине Втората световна война. По различни причини, вероятно религиозни, или заради липсата на хартия, по времето на нацизма Коледните календари са били рядкост в Германия. След войната през 1946 година американците дават разрешение на Рихард Зелмер от Щутгарт да отпечатва Коледни календари. Печелейки популярност и успех в Германия, компанията, която той създава, започва да изнася календари за САЩ. Когато един вестник публикува снимка на внуците на Айзенхауер с един от календарите, Коледният календар става популярен и в САЩ. Днес компанията, която е единствената в Германия за производство само на Коледни календари, изнася продукцията си в повече от 30 страни.

Всяка година се продават милиони Коледни календари – от най-простия вид до версията за един милион долара на Порше, която се продава в Хародс. Това е великолепен подарък за…милионери. Представлява алуминиев сандък с височина от около два метра. Струва безбожно скъпо, защото подаръците, които предлага за всеки ден до Коледните празници, са също безбожно скъпи – златен часовник, 18 каратови слънчеви очила, кухня и мини яхта със специален дизайн. Естествено, трудно е да си представим, че всичко това е напъхано в алуминиевия сандък, предполага се, че в него големите подаръци фигурират във формата на…картинка. Като си помисли човек какъв дълъг път е изминал Коледният календар от скромните протестантски семейства в Хамбург, отброявали дните до религиозния празник, до днешния календар за милионери!