04.07.2014

Лук / Onion – Дума на деня

Лукът може да изглежда като обикновен градински зеленчук, но е живял по различни места по света в продължение на столетия и в определени моменти от историята е имал статут в дадена цивилизация, на който много други зеленчуци биха завидели. Останки от лук са били намерени в селища от Бронзовата епоха, които датират от 5 000 г. пр. н. е., което навежда на мисълта, че е бил фаворит в диетата на човека. Вероятно златната епоха на лука е била по времето, когато египтяните са го почитали заради големината и формата му, които символизирали вечен живот, и са го използвали при погребения, както свидетелства находката на останки от лук в очните ябълки на фараон Рамзес IV. Впоследствие лукът е бил използван за втвърдяване на мускулите на римските гладиатори и като афродизиак през Средновековието.

Въпросният зеленчук има своето място дори в класическото литературно произведение на Чосър от 14 век „Кентърбърийски разкази“, в което подлият Самонър заявява „Wel loued he garlek, oynons and eek lekes“. Този цитат илюстрира разнообразието от начини за изписване на думата за лук на английски (onion), използвани през вековете, а други примери включват hunion, ungeon, и дори union. Днешният правописен вариант е бил въведен в употреба през 1700 г.

Въпреки вълнуващите си моменти като любим зеленчук на човечеството, днес лукът има доста по-скромни приложения в готварски рецепти като например френска лучена супа, испански омлет, лучени кръгчета и лучен bhajis. Следващият път, когато се случи очите ви да се напълнят със сълзи, докато режете лук и го слагате в котидж пая на децата, без да знаете, вие плачете за своя верен приятел и отминалите му златни дни на разкош.