19.08.2014

Мантра / Mantra – Дума на деня

Думата мантра произлиза от санскрит и означава мисъл. Използвана е за пръв път в английския език от Хенри Колбрук, известен британски специалист по Изтока и един от основателите на Кралското азиатско общество. В своя статия в сборника “Азиатски проучвания” (Asiatick Researches), озаглавена “По въпроса за задълженията на една предана индуска вдовица” (On the duties of a faithful Hindu widow), той споменава думата мантра няколко пъти. Оказва се, че основно задължение на индуската съпруга, която е загубила съпруга си, е да се самоубие на кладата на покойника, като скочи в пламъците. Човекът, който ръководи погребението произнася мантри, като всяка от тях описва задължението на вдовицата да се хвърли в огъня. След изреждането на списък от причини да изпълни това задължение, на вдовицата се предоставя алтернатива, която също не е особено приятна – само едно хранене на ден, забрана да спи върху легло и, естествено, целомъдрие. Между другото, едва през 1987 г. индийското правителство гласува закон, който забранява тази практика. Според закона съпругите, които оцеляват след обгарянето, получават присъда затвор, а ако загинат, законът преследва роднините им.

Следващият човек, използвал думата мантра, също описва какво трябва да се направи на погребението на член на индуското семейство. Уилям Уърд, мисионер в Индия, пише обемист труд върху нравите на индусите. В него е включено описание как синът на починалия баща трябва да постави две топки варен ориз на кладата, произнасяйки мантра. Така гласи оригиналната версия от 1811 г. Думата очевидно не е била разбрана правилно, защото в следващата версия е заменена с думата заклинание (incantation).

Идеята за мантрата като нещо отделно от индуизма се появява цели 150 години по-късно. Днес думата се отнася и за нещо като девиз или ключова фраза, която – произнасяна многократно, навлиза в човешкото съзнание като идеал или житейска философия. Основният корпоративен идеолог на Апъл, Гай Кавазаки, препоръчва на представителите на бизнеса да си имат мантра от две или три думи за работодателите и клиентите. Мантрите трябва да са “кратки, сладки и лесни за преглъщане“, нещо, което мотивира и възпламенява въображението. Каква би била вашата мантра?