12.09.2014

Морков / Carrot – Дума на деня

Сред многото интереси на Уилям Търнър е и интересът му към билките. Първата му книга, излязла през 1538 г., е озаглавена на латински „Libellus de re herbaria novus“ („Малка книжка за растенията“). На някои места в труда се среща преводът на растението див морков. Това е първата употреба на думата морков в английския език. В по-късен труд Търнър предоставя малко повече информация за растението, като например, че морковите растат в изобилие в много страни. Морковът е относително често срещано растение и в Англия по онова време. Това е очевидно и поради факта, че почти по същото време Томас Елиът описва свойствата на моркова в популярен медицински справочник. В него Елиът твърди, че пащърнакът и морковите съдържат повече хранителни съставки отколкото останалите кореноплодни зеленчуци.

Първоначално морковите са отглеждани с лечебни цели и те наистина са много полезни за здравето. Доказва го и модерната наука. В морковите няма мазнини и холестерол, те съдържат голямо количество витамин А и само 41 калории в 100 грама, полезни са за зрението, зъбите и имат силни антисептични свойства. Така че без съмнение морковът е достойна част от всяка диета.

Днес реколтата от моркови e eдна от най-големите реколти в света с 16 млн. тона произведени понастоящем. Най-големият производител на моркови е Китай – с 45% от световното производство.