18.10.2013

Небостъргач / Skyscraper – Дума на деня

Ако наблюдавате силуета на някоя световна столица, лесно ще разберете произхода на думата „небостъргач”. Интересно е, че първоначално думата небостъргач е била използвана за описание на високи мъже, шапки с високи бомбета и едри коне. Въвеждането на значението за много висока сграда ни връща към Чикаго през 90-те години на 20 век. Разрушен от Големия пожар през 1871 година, градът отчаяно се нуждаел от възстановяване. Територия с дължина от 6 километра и широчина от километър и половина става бяло платно за инвенцията на архитектите, а големите нововъведения в областта на стоманените конструкции позволяват да бъдат издигнати много високи безопасни сгради. През 1885 е построена сградата на Equitable Life Insurance Building. Тя е на 10 етажа и достига 42 метра височина, а до края на 1893 финансовият квартал на града се сдобива с 12 небостъргача.

През същата година се провежда Световното изложение в Чикаго, с което се отбелязват 400 години от стъпването на Христофор Колумб в Новия свят. В продължение на шест месеца градът посреща делегации от 46 страни и общо около 26 милиона посетители. Като допълнение към небостъргачите, събитието включва и откриването на най-високата увеселителна атракция – първото Виенско колело с височина от 80 метра. Изложението популяризира нови продукти като американската зърнена закуска, наподобяваща кадаиф, плодовите дъвки, миялни машини и електрически крушки. На него се състои премиерата и на написаната специално за случая симфония „Из Новия свят” на Дворжак. От пепелта на Големия пожар, Чикаго възкръсва и се изправя и в буквален и в преносен смисъл.

120 години по-късно Чикаго остава един от най-високите градове в света с повече от 1200 сгради, класифицирани като небостъргачи. Други градове също имат с какво да се похвалят. Vehicle Assembly Building в Космическия център на НАСА например e толкова висок, че създава собствени метеорологични условия. В много влажни дни под покрива му се образуват дъждовни облаци. Небостъргачите хвърлят огромна сянка и това не е изненада за никого, но един от тях наскоро изуми света, като се трансформира в гигантски лазер. Недовършеният лондонски небостъргач „Уоки токи” стана известен миналия месец, когато слънчевата светлина, отразявана от извитите му прозорци, така мощно се насочи към паркирана наблизо кола, че я разтопи.