16.05.2014

Никел / Nickel – Дума на деня

Никел / Nickel

16 май е празник на никела, въведен в календара в САЩ преди 148 години. Всъщност думата произхожда от шведски. Дължим я на Аксел Констет, шведския химик, който дава имена на два химични елемента през 1750 г. – волфрам и никел. Като експерт по полезни изкопаеми, Констет работи с шведските миньори, които смятат, че са открили медна руда. Когато те разбират, че рудата не е мед, те я кръщават с немската дума Kupfernickel – съчетание от думите мед и миньорски дух. Да, дух! Дух, който играе игрички, като омагьосва медната руда, в резултат на което в изкопаната руда няма и грам мед.

Днес никелът е химичен елемент с широко приложение. Използва се при неръждаемата стомана, в никеловите батерии, цветното стъкло и в така наречените суперсплави на никелова основа. Заради влагането му във все повече производства добивът на никел постоянно нараства, тръгвайки от почти нула през 1900 г. до приблизително 2 млн. тона годишно в днешно време. Петте държави най-големи производителки на никел са Филипините, Индонезия, Русия, Австралия и Канада.

Но да се върнем към 16 май 1866 г. Тогава Американският конгрес въвежда монетата от 5 цента, никелът. По ирония на съдбата тя олицетворява мечтата на шведските миньори, защото е съставена от 25% никел и 75% мед. Монетата веднага се превръща в хит и е все още в обръщение. Заради покачването на цената и на никела, и на медта, цената на производството на монетата е почти равна на стойността й. Американският монетен двор проучва възможността да намали цената.

Нищо не може да надмине обаче цената на никеловата монета, изсечена през 1913 г. – така наречения „Никел“ с главата на Статуята на свободата. Тя е може би най-скъпата монета, продавана някога. От нея са известни само 5 екземпляра, като последният беше продаден на търг за 3.7 млн. щатски долара.