22.09.2014

Риокан / Ryokan – Дума на деня

Риокан е японски хотел и популярна алтернатива на западния вид хотели при пътуване из Япония. Думата се появява за пръв път в публикация на английски език през 1914 г., когато Официалният пътеводител за Източна Азия включва много хотели от типа риокан, описвайки ги като „най-висока класа японски страноприемници“.

За туристите, които посещават Япония в търсене на автентични японски преживявания, няма по-добро начало на приключението от резервация на стая в риокан. Цените в Токио започват от около 10 000 японски йени за нощувка (около 132 лв.) и цената често включва закуската. Риоканът обикновено е обзаведен съобразно японската традиция в стил, който е едновременно семпъл и елегантен. Подовете в стаите за гости са покрити с татами, (обичайните японски рогозки от оризова слама), има ниска масичка, край която може да се седне, футони, прибрани през деня, за да се отвори повече свободно пространство в стаите и шоджи (shoji) – плъзгащи се хартиени врати или паравани. Те обикновено се отварят, за да открият малко пространство за сядане с кресла до прозореца. И понеже футоните могат да се прибират в големи стенни гардероби, а рогозките татами са сравнително меки, стаите предоставят удобно пространство за почивка на туристите.

Проблем заради избора на риокан за западните туристи може да възникне, когато дойде време за хранене, защото единствената храна, която се предлага в този тип хотели, е традиционна японска кухня. И понеже това е вкус, към който трябва да си привикнал – сервира се супа мисо, печена риба, купички с лепкав ориз и малки порции от други ястия като тофу, възможно е в края на краищата да останете гладни, ако този тип кухня не ви допада.

Въпреки този проблем, риоканът представлява чудесна стартова точка за всяко японско приключение и тъй-като някои от тях, особено онези сред природата, си имат собствени онсен (горещи минерални извори), няма по-добър начин да се усети японската култура, когато времето е ограничено.