25.07.2014

Саке / Sake – Дума на деня

Саке е японска дума, която означава алкохол, въпреки че хората от Запада смятат, че се отнася за оризовата ракия, традиционната алкохолна напитка в Япония, получавана при ферментацията на ориза. Тя съществува от стотици години и се споменава в японския език още през 712 г. преди новата ера.

Стотици години Япония е била остров, отдалечен от останалата част на света, и не е имала почти никакъв контакт с Европа. Холандски търговци откриват питието и пренасят думата в английския език по доста заобиколни пътища. Французинът Жан дьо Тревено е пътувал често из Европа, Средния Изток и Индия през втората половина на 17 век. Той описва преживяванията си в книга, публикувана през 1687 г. със заглавие „Пътешествията на г-н Тревено“ (The Travels of Monsieur De Thevenot). Арчибалд Ловел превежда текста от френски на английски език.

Точно чрез този превод думата саке навлиза в английския език. Тревено описва японците като идолопоклонници с остри метални саби, с които човек може лесно да бъде съсечен на две. Той ги описва и като любители на захарта и разказва как един холандец го е черпил с типично японско питие. „Обичайното им питие е нещо като бира, наричат го саке, прави се от ориз и в него се слага захар“. Тревено е харесал питието!

Независимо от положителното отношение на Тревено към сакето, то не успява да се наложи в Европа. Сто години по-късно Енциклопедия Британика описва сакето много подробно като „оризова бира, бистра като виното…алкохолът хваща много бързо и причинява главоболие“.

По онова време сакето се радва на изключителен успех в Япония, където има над 30 000 производители. Днес те са само 1 000 и индустрията е официално квалифицирана като западаща. Сакето е почти непознато извън страната, като само 2 % от производството се изнася.

Сакето може да бъде консумирано горещо или студено и когато е топло, алкохолните пари наистина опиват. Ето няколко съвета как да пием саке: трябва да се отпива бавно, никога бързо и наведнъж, освен това типично за японската култура на пиене е да доливате чашата на вашия партньор, както и той да долива вашата.

Саке се предлага във всички заведения изакайа в Япония в най-разнообразни разновидности – от най-евтиното до най-скъпото.