13.06.2014

Смартфон / Smartphone – Дума на деня

През 1946 г. AT&T създава първата мобилна мрежа, а на 17 юни един шофьор на камион се обажда за пръв път по мобилен телефон. Трябва да минат почти 30 години, преди да се роди концепцията за смартфона и така през 1974 г. Теодор Джордж Параскевакос получава патент за „апарат за генериране и предаване на дигитална информация.“ Минават още 20 години, преди на пазара да се появи първият смартфон.

На 16 август 1994 г. IBM и американската телекомуникационна компания BellSouth пускат на пазара Simon Personal Communicator – това е предвестникът на модерния смартфон с много функции: провеждане на телефонни разговори, изпращане на съобщения по факс, есемеси и имейли. Помислете си само – телефонът включва едноцветен екран, задвижван със Стилус писалка, поддържа електронна поща, има часовник, календар, игри, предсказващо писане и дори разполага с мобилни приложения (поддържащи опция за допълнителни мобилни устройства чрез външна карта памет). Моделът Simon на IBM се продава на дребно за 1099 щатски долара или за 899 долара, ако купувачът подпише двугодишен договор, и тежи около половин килограм. По ирония на съдбата макар от устройството да са продадени почти 50 000 бройки, то е изпреварило времето си. Пазарът не е бил готов за технологичната новост, защото са липсвали бързи мобилни връзки, браузъри и приложения, чрез които да покаже пълния си потенциал, и през 1995 г. първият смартфон (по това време думата смартфон все още не е била навлязла в употреба) е спрян, преди да е станал популярен.

Шведският мултинационален доставчик Ericsson е първата фирма, която през 2000 г. въвежда думата смартфон (smartphone). Компанията рекламира на пазара своя сгъваем модел R380 като смартфон, термин, който очевидно придобива популярност от този момент нататък. Моделът R380 е снабден с операционната система Symbian и е първият телефон, продаван заедно със софтуера. Естествено точно Symbian доминира на пазара през следващите десетилетия. Следващото важно събитие е появата на айфона на Apple през 2007 г., който издига дизайна и функционалността на мобилните устройства до нови мултимедийни висоти. Следва появата на операционната система Android на Google година по-късно.

Днес повече от 90% от годишните продажби на мобилни апарати в света са на устройства, управлявани от Google Android и мобилните операционни системи на Apple. Безславният апарат Simon проправя пътя на ерата на смартофона. 20 години след появата на смартфона, пазарът е нараснал до повече от 1 млрд. продажби годишно по целия свят. Факт е, че никога не сме били по-мобилни, но дали сме станали по-умни?