12.06.2014

Есемес / SMS – Дума на деня

Идеята за услугата кратко съобщение Есемес / SMS (Short Message Service) се ражда през 80-те години на 20 век, далеч преди ерата на мобилните телефони.

През 1982 г. Европейската конференция на пощенската и телекомуникационната администрация CEPT group одобрява план, изискващ услугите, предоставяни от обществените информационни мрежи, да бъдат достъпни и за мобилните телефони.

В резултат на това през 1984 г. френският техник Бернар Голбер и немецът Фридхелм Хилебранд развиват концепцията за SMS, като поставят и границата от 160 знака за първите съобщения, смятайки ги за „напълно достатъчни”.

Трябва да изминат цели 8 години, преди да се появи първото SMS съобщение. На 3 декември 1992 г. Нейл Папуорт, тестов инженер от Сема Груп, изпраща първото в света SMS съобщение чрез персоналния си компютър (мобилните телефони не са притежавали опция за текстови съобщения по онова време) на мобилния телефон на своя приятел Ричард Ярвис, поздравявайки го с „Весела Коледа”.

Няколко месеца по-късно Нокиа пуска на пазара първия мобилен телефон, който е в състояние да изпраща текстови съобщения и през 1996 г. се превръща в първия производител на мобилни телефони с пълна QWERTY клавиатура: моделът Nokia 9000i Communicator е технологично чудо за времето си, тежащо 400 гр., което все още заема своето място в технологичната алея на славата и е съхранено завинаги благодарение на участието на американския актьор Вал Килмър в римейка на филма „Светецът” през 1997 г.

Истинският бум на SMS съобщенията стартира през 2000 г., когато американците изпращат по 35 есемеса за един месец. Две години по-късно е отчетено, че в световен мащаб са изпратени 250 млрд. есемеси.

Излизайки на сцената през 2006 г., Twitter променя правилата, като въвежда свой собствен лимит от 140 знака и издига ролята на есемесите до небивали висоти. По-малко от година по-късно, броят на есемесите, изпратени месечно в САЩ, надхвърля броя на телефонните обаждания.

Около 10 трилиона есемеси са изпратени по целия свят през 2012 г., а годишните приходи от есемеси през 2013 г. са 120 млрд. щатски долара. Въпреки това се предвижда упадък на традиционния пазар на есемеси за сметка на бурно развиващите се услуги за мигновени мобилни съобщения.