13.08.2014

Спайси / Spicy – Дума на деня

Първоначалното значение на думата spicy в английския език е свързано с подправките (spices означава подправки). Днес двете основни значения на думата се отнасят до пикантните храни, които ти подлютяват небцето (Сковил), и сексапилен, секси.

Нека да тръгнем по следите на двете значения:

Думата spicy е използвана за пръв път от бащата на английската ботаника Уилям Търнър. Когато описва лимона в изданието на „Herbal” от 1568 г., той обяснява, че кората е „спайси“ не само по отношение на аромата, но и като вкус. Едно от следващите споменавания на думата спайси е от страна на Франсис Бейкън – известен учен, първият, който получава рицарско звание заради извършени дела, както и първият, получил поста министър на правосъдието и председател на Камарата на лордовете. Списъкът на неговите публикации е дълъг, а в една от тях със заглавие „Естествена история” (A Natural History), публикувана през 1627 г. веднага след смъртта му, той споменава растения, които имат сладък вкус, преди да узреят, като зрънцата на копъра: „Те сладнят преди да узреят, а след това стават спайси”. През следващите 200 г. думата спайси се употребява за нещо, което ухае на подправки.

Едва в началото на 19 в. думата придобива допълнителни значения. Списанието „Sports Magazine“ отразява всички видове спортове в Англия. През 1828 г. в него е публикувана статия, която включва следното изречение: „Ние имахме забележително спайси отбор”, като думата тук очевидно означава пъргав, енергичен. В романа си „Свещеници и вдовици” (Parsons and Widows), публикуван през 1844 г., Джоузеф Хюлет пише за съчиняването на статии в списание от анонимен автор, в които уж в хумористичен стил, но всъщност недискретно и жестоко се излагат чужди тайни. Това предизвиква сензация, защото статиите са много остроумни и спайси. По същото време един изключително скъп кон е описан като „спайси изглеждащо конче“ (spicy-looking nag).
През последните 20 години бе осъществен скок и в двете значения на думата. Във връзка с храната думата днес се използва основно, за да поясни, че тя е приготвена с лютиви подправки. Това се дължи на големия наплив от индийски ресторанти във Великобритания и в по-малка степен на туризма до Азия, където се опитва пикантна храна.

Думата спайси e и синоним на сексапилен, секси. Днес почти всичко – като се започне от парфюмите, бельото и дори презервативите, се рекламира с думата спайси.

За разлика от руския език, където думата спайси вече е пуснала корени, у нас тя плахо си пробива път. Можете да я срещнете в израза „спайси рецепта”, или в името на самата рецепта, като например тази за суши „спайси рол” или „Кимчи салата със спайси калмари”. В смисъл на секси, сексапилен, думата още не е влязла в речника дори на онези млади хора, които владеят добре английски език.