27.11.2013

Тиква / Pumpkin – Дума на деня

Тиква / Pumpkin

Първоначално тиквата е внесена в Англия от Франция по времето на Тюдорите, а думата „pompion” описва едър кръгъл плод. Тя произхожда от гръцката „pepon” и означава буквално голям пъпеш. Тиквата бързо си намира място в местното меню, тъй като растението било относително устойчиво и можело да вирее дори при неблагоприятния английски климат. Споменато е в един от ранните английски речници (съставен от Томас Елиът през 1538 година) като вид пъпеш.

За първи път тиквата е спомената във връзка с Америка в текст на Натаниел Уорд, пуритански пастор от Англия, който отива в Масачузетс през 1634 година. Там той участва в написването на първата конституция в Северна Америка.

Уорд документира строгия пуритански възглед за света в красноречива алегория, озаглавена „Простият непрокопсаник от Агауан в Америка” (1647). В текста той описва американците като хора с „тиквени мозъци”. Точно по същото време думата тиква е употребена в един документ в съдилището в Мериленд по дело за унищожаване на тиквени насаждения от прасета.

Трябва да измине много време, преди тиквата да се превърне в най-популярното насаждение в САЩ. Всяка година се произвеждат около 350 милиона паунда тиква, а растението е ключов елемент в два празника през есента– във формата на фенери за Хелоуин и в тиквения пай за вечерята на Деня на благодарността.