29.05.2014

Турист / Tourist – Дума на деня

Турист / Tourist

Турист е дума, която се появява за пръв път в реклама на книга за Националния парк Лейк Дистрикт „Ода за атмосферата край езерата в Северна Англия“, публикувана през 1780 г. и в сатирична рецензия година по-късно.

В своя блърб Уилям Кокин (не особено успешен поет) твърди, че „посвещава книгата само на истинските туристи“. Литературният критик на списанието „The Critical Review or Annals of Literatuие” шеговито коментира, че тъй като читателите очевидно не са „истински туристи”, няма смисъл книгата да бъде четена от литературна гледна точка. Той отбелязва, че думата „турист” не може да бъде намерена в никой съвременен речник, но смисълът й е съвсем ясен.

Това е първото споменаване в английския език на една от основните движещи сили на световната икономика (вижте също туристически преводи). Припомнете си думата пътеводител от Дума на деня, където отбелязахме, че първото туристическо нашествие е от британски туристи, залели Европа. Туристическата индустрия днес генерира повече от 1 трилион щатски долара годишно, като най-големите приходи идват от китайските, германските и американските туристи. Цели индустрии съществуват единствено, за да захранват туризма, който заема около 30% от световната търговия и услуги.

През 2013 г. България е посетена от 9,2 милиона туристи, като само туристите от Гърция, Румъния и Италия са близо 40%.. Туризмът представлява 13.6% от БВП.