30.01.2019

Електронна търговия / E-Commerce

Електронна търговия / E-Commerce – Дума на деня – EVS Translations
Електронна търговия / E-Commerce – Дума на деня – EVS Translations

Днешният термин e-commerce е образуван от съчетаването на силно съкратената форма на думата electronics e и думата commerce, която идва от латинската com, със значение „със, заедно“ и merx (стока). Тя най-свободно може да се дефинира като използване на електронни медии за търговска дейност и означава използване на интернет за по-лесно пазаруване. С други думи – защо да губим време в шофиране или разходка пеша в студеното и влажно време, посещавайки многобройни магазини, за да търсим куп артикули, след като можем да свършим всичко това благодарение на удобствата, които ни предлагат смартфонът и домашният компютър?

Терминът е използван за пръв път в статия от 24 ноември 1993 г. във вестник San Jose Mercury New, където се обсъжда въпросът „как да се ускори електронната търговия в нашия регион“. И това е още един случай на явление, което е вероятно по-старо от термина.

И въпреки че концепцията, такава, каквато я разбираме днес, се е появила за пръв път в онлайн бюлетина на електронната книжарница Book Stacks Unlimited през 1992 г. (2 години преди създаването на Amazon) и първата истинска сделка посредством електронна търговия, включваща едновременно поръчка и заплащане онлайн, се е осъществила на 11 август 1994 г. и е свързана с покупката на компакт диск на Стинг между двама приятели, а New York Times съобщава сензационната новина през следващите дни със смелото заглавие „Внимание, купувачи: интернет отвори врати: „Вчера по обед Фил Бранденбергер от Филаделфия си купи компакт диск, плати за него с кредитна карта и влезе в историята“, има достатъчно доказателства, че подобна система е била използвана много преди това. Например онлайн пазаруването е въведено в Обединеното кралство от Майкъл Олдрич, който през 1979 г. е свързал модифицирана телевизия с компютър за обработка в реално време на транзакции от много потребители с телефонна линия; освен това, колкото и да не е за вярване, съществуват свидетелства, че първата онлайн транзакция е станала през 1972 г., когато студенти от Станфорд продават марихуана на студентите от Масачузетския технологичен институт в Бостън чрез акаунта на Arpanet в тяхната лаборатория за изкуствен интелект.

Като се има предвид, че продажбите в Кибер понеделника през 2018 г. в САЩ са достигнали 7.9 млрд. долара, което е почти 18% увеличение в сравнение с 2017 г., както и 20-процентното увеличение в Черния петък и 30-процентното в Деня на благодарността, заслужава да се отбележи своеобразния хумор в използването на думата в октомврийския брой на списание Wired от 1998 г: „Уеб администраторите бяха притискани от шефовете си да намерят обяснение защо толкова много пари са потънали в електронната търговия“.

Въпреки това електронната търговия е част от динамичния пазар, ориентиран към потребностите на потребителите. И макар че „истинските“ магазини, разположени в сграда, претърпяха загуби заради електронната търговия, появи се и хибридната форма BOPIS (купи онлайн, вземи от магазина), която нараства с над 60% (година след година) и се опитва да съчетае лесното пазаруване онлайн с изживяването лично да купиш продукта от магазина.

Освен това по-малките магазини, разположени в сгради, започнаха да експериментират с електронната търговия и започнаха да предлагат специализирани услуги като избор на местни стоки и доставка, като по този начин непрекъснато разширяват, променят и предефинират понятието „електронна търговия“, за да отговорят по-добре на нуждите на всеки потребител.