14.08.2019

Експедиция / Expedition

Експедиция / Expedition – Дума на деня – EVS Translations

Днешната дума определено е нещо повече от обичайния всекидневен маршрут до работата и обратно и бягството от града за една седмица. Тя извиква в съзнанието картини на екзотични, опасни и далечни места като Северния и Южния полюс, сърцето на джунглата или покоряването на Еверест. Независимо дали опитите им са били успешни или не, изпитанията, усилията и издръжливостта на онези, чиито имена са свързани с днешната дума, все още успяват да привлекат вниманието на обществеността и това са хора като адмирал Ричард Бърд, изследователите на Антарктика Ърнест Шакълтън и Робърт Скот, новозеландският алпинист Едмънд Хилари, Джордж Малъри и Андрю Ървин, които изчезват мистериозно под Еверест. Без съмнение великите експедиции пленяват ума и въображението, но какво да кажем за самата дума?

Английската дума expedition идва директно от старофренската expedicion, която означава „бързо осъществяване“ или „специална мисия“. Ако между тези две значения не личи да има връзка, има причина – това се дължи на латинския произход на термина. И по-конкретно нашият термин произлиза от думата expeditionem, която е била схващана като „военна кампания“; но по-старият термин, expedire, първоначално е означавал „приготвям или подготвям“ нещо в по-общ смисъл.

Въпреки че обикновено схващаме термина като изследователско пътешествие, предприето с цел изследване и откриване на непознати територии, навлизането на термина в английския език не е станало в този смисъл. Първата й употреба в английския език е в тясно военен смисъл и може да бъде намерена в поемата „Троя“ от 1430 г., написана от монаха Джон Лидгейт, в която се разказва историята на Троя от създаването на града до Троянската война: „В тази експедиция към Колхида.”

Не е изненадващо, че малко след първата употреба на думата във военен смисъл, се появява и употреба, свързана с основния й корен. В смисъл на „приготвям или подготвям“, нашата дума е леко видоизменена, означава действие за подпомагане, постигане или бързо изпълнение на дадена цел и може да се види в творбата на Томас Търнър и Джон Паркър от 1859 г. със заглавие Some Account of Domestic Architecture in England, from Richard II to Henry VIII (Описание на жилищната архитектура в Англия от Ричард II до Хенри VIII), която включва раздел за царуването на Хенри VI (1445): „За бързо осигуряване на експедицията с горепосочените предмети от първа необходимост.”

През следващия век, тъй като военната употреба на думата започва да се ограничава, идеята за „приготвяне и подготвяне“ на нещо се концентрира върху качествата бързина, точност и експедитивност. В сборника си Four Centuries of English Letters от 1880 г. Уилям Скунс, включва писмо от държавника, архиепископ, кардинал и благодетел Томас Уолсли от 1529 г., в което той изразява надежда, че: „Тази експедиция ще бъде част от моите занимания.”

Въпреки че експедицията все още се свърза с бързина, ако разгледаме конкретно смисъла на понятието като екскурзия с конкретна цел, няма да е изненадващо да открием, че то е тясно свързан с участието на Великобритания в епохата на големите географски открития. В екземпляр на една от първите пиеси на Шекспир, „Двамата веронци“ от около 1616 г., думата „експедиция“ е спомената в смисъл на пътуване или екскурзия, направена с определена цел. Интересно е да се отбележи, че 1616 е годината, в която Джеймстаун става столица на колонията от английски заселници Вирджиния, която по-късно ще се превърне в САЩ.

Като съчетава двете първоначални значения и изковава нашата идея за термина като група от добре екипирани хора, изпратени с конкретна цел (военна или друга), английският историк и хроникьор Нарцис Лутрел пише през 1693 г. в творбата си, „Историческо резюме на държавните въпроси от септември 1678 до април 1714“: „Мъжете на военна служба сформираха няколко полка за участие в експедицията”.

Макар че не е никак трудно човек, докато чете истории за приключения, да се увлече и въодушеви, важно е да помним, че никой не ги смята за толкова въодушевяващи и сензационни, докато сам ги преживява. И след тези думи, нека завършим с пожеланието следващото ви пътуване или ваканция да не се превърне в експедиция.