11.02.2016

Експорт / Export – Дума на деня

Думата export (експорт) произлиза от латинската дума exportare. Преди 17 век тя не е означавала „изнасям стоки за други страни“, а „отнемам“, като ex означава „навън“, а portare – „нося“. През 1612 г. философът и държавникът Франсис Бейкън пише своите Essays (Есета), в които се появява оригиналният смисъл на думата:Те отнемат (export) честта на един човек, за да получат един досадник. Едва през 1665 г. думата export се появява за пръв път в писмена форма в английския език в съвременния си смисъл, когато Хуго де Гроот, нидерландски юрист и учен превежда Annals and Histories of the Revolts of the Low Countries (Летописи и история на въстанията в Ниските страни):Те не можеха да експортират нищо друго освен оръжия и зърно.

Като говорим за експорт, тъкмо строителството на кораби през 19 век позволява на Обединеното кралство да изнася стоките си из Империята, а на британската индустрия да процъфтява. Във Викторианската епоха във възход е текстилната индустрия, тъй като снабдява останалата част от Империята с различни влакна и багрила. И днес, през 21 век, текстилната промишленост все още има значителен принос за британската икономика, но тъкмо автомобилите, рафинираният петрол, суровият петрол, лекарствата и газовите турбини в момента са основен експорт на Обединеното кралство. Тези индустрии заедно изграждат британския промишлен сектор силно ориентиран към експорта, той осигурява 44 % от общия износ на страната.

Отдалечен от златната ера на фабричното производство, този сектор в Обединеното кралство е преживявал много върхове и спадове в последното десетилетие. Сред някои производители обаче като че ли започва да се прокрадва нотка на надежда за евентуален растеж на експорта през 2016 година. В доклад на Промишлената организация на EEF откриваме следното:Основните приоритети на производителите за предстоящата година са да увеличат инвестициите си в технологиите и иновации и да продават на нови експортни пазари. По-нататък в доклада пише:Макар производителите да имат очаквания глобалните икономически условия да останат неблагоприятни, те смятат, че могат да увеличат експорта си – макар и умерено – през 2016 г. Според доклада производителите в сферата на транспорта „са най-оптимистично настроени по отношение на перспективите за увеличение на експорта.

Положителните очаквания бяха отразени и във вестник Financial Times миналата седмица, когато изданието съобщи добрата новина, че Британските производители на автомобили се отърсиха от резкия спад в Русия и Китай от миналата година и започнаха да изнасят коли отвъд океана повече от всякога. И все пак не трябва прекалено да се въодушевяваме. Според доклада някои хора в индустрията запазват предпазливост заради факта, че много от тези автомобили се изнасят за страни от ЕС, а Великобритания се готви за референдум за оставане или напускане на съюза…

Да се надяваме производителите да реализират експортните си цели за 2016 г. и да поставят Обединеното кралство на пътя към по-силна и балансирана икономика.