24.07.2014

Изграждане на бъдещата азиатска икономика

инфраструктурен бум в Азия
За да се подготвите за доходоносния инфраструктурен бум в Азия и за да комуникирате ефективно с партньорски фирми от Азия, свържете се с EVS Translations

Засилването на икономическата позиция на Азия в света едва ли е новост за някого. Въпреки това, както много инвеститори могат да потвърдят, резултатите в миналото не са гаранция за бъдещ растеж. Макар че икономическият успех на Азиатско-тихоокеанския регион е впечатляващ, съществува един назряващ проблем, който значително може да ограничи бъдещия растеж: инфраструктурната бариера. Казано накратко, без подобрения в инфраструктурните мрежи (включително, но не само железопътни линии, летища, пътища, пристанища и електрически мрежи) азиатските икономики няма да успеят да запазят бързия темп на растеж.

Осъвременяването и впоследствие поддържането на огромните инфраструктурни мрежи изисква средства. Съгласно Азиатската банка за развитие за належащи инфраструктурни инвестиции в Азия през текущото десетилетие са необходими близо 8 трилиона щатски долара. Едно сериозно предизвикателство пред осъвременяването на азиатските транспортни системи е общата необходимост от подобрение (с изключение на Япония, Южна Корея и Сингапур). Това не касае просто прилагане на съвременните стандарти в един регион, а по-скоро широкообхватна и комплексна реформа. Въпреки че огромната част от работата трябва да бъде насочена към двете най-големи държави – Индия и Китай, необходимостта от инфраструктурни инвестиции в Югоизточна Азия (т.е. Индонезия, Виетнам, Тайланд и пр.) се оценява на 2,5 трилиона щатски долара.

Ето няколко конкретни примера как изглежда тази инфраструктурна потребност като действителни проекти:

  • Според оценките Китай се нуждае от 400 местни и международни летища. Индия трябва да построи най-малко 100 допълнителни летища в много близко бъдеще.
  • Населението само в Югоизточна Азия възлиза на над 600 милиона, което е повече от сравнимите пазари като например този в Европейския съюз или обхванатия от Северноамериканското споразумение за свободна търговия. Понастоящем само 71% от населението в региона има достъп до електричество и само 25% до водоснабдяване.
  • Вече се строи трансазиатската железопътна линия, свързваща Китай с Бурма, Сингапур и Камбоджа.
  • Достъпът до офшорните находища на нефт и газ в Бурма стимулира изграждането на газопроводи и пристанища.
  • За да бъде облекчен трафикът в Банкок, Тайланд влага 67 милиарда щатски долара за осъвременяване и разширяване на железопътната система, включително изграждането на високоскоростни железопътни линии.

Въпреки на пръв поглед огромните разходи, това крупно начинание дава невероятни възможности на азиатските икономики, както и на чуждите инвеститори и строители. Очевидно с необходимостта от изпълнители за осъществяване на многобройните отделни проекти, както и с мащаба на дългосрочните цели, проектантските фирми, инженеринговите предприятия, строителните корпорации и организациите, занимаващи се с подготовка на проекти, ще се радват на голям интерес в региона през следващите десетилетия. Само търсенето обаче не е достатъчно. Една компания трябва да може да изпълни изискванията за сертифициране и лицензиране, както и логистиката на ефективната работа в чужда държава. За да подготвите най-добре Вашия бизнес за доходоносния инфраструктурен бум в Азия и за да комуникирате ефективно в процеса на работа с партньорски фирми от Азия, свържете се с EVS Translations.

Не пропускайте и възможностите за бизнес сътрудничество, които произтичат и от обратния процес. Азиатските компании от своя страна търсят изява на европейските пазари и изявяват все по-голям интерес за инвестиране в големи проекти в сферата на транспорта и инфраструктурата, включително и в България както стана ясно от 15-ата сесия на Българо-китайската междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество, провела среща през април тази година. Бъдете готови да отговорите на този интерес на езика на бъдещите си корпоративни партньори!

EVS Translations подкрепя успешно международните компании и строителни фирми с партньори от Азия за проекти в сферата на строителството и търговията. Възползвайте се от доказания опит на EVS Translations за постигане на най-добри резултати на Вашия бизнес в Китай, Индия и целия регион.
Нашите специалисти в преводите за сферата на гражданското и инфраструктурното строителство и архитектурата могат да Ви предоставят своя опит в превода на различни специализирани строителни документи, включително за високотехнологични инфраструктурни проекти, на повече от 50 езика.

Свържете с нас на +359 (2) 980 56 68 или ни изпратете имейл още днес на: bg(at)evs-translations.com. Комуникацията с наша помощ става бърза, ефективна и лесна!