19.08.2014

НХЛ става глобална

спортен маркетинг
Ако вие сте отбор или агенция за спортен маркетинг, стремяща се да разшири бизнеса си в чужбина, ние в EVS Translations можем да ви помогнем

До края на 80-те Националната хокейна лига, както и свързаните с нея детски и юношески лиги, като Хокейната лига на Онтарио и Американската хокейна лига, били смятани за поле за изява единствено на играчи от Канада и северните Съединени щати. Всъщност хокеят като цяло бил считан за местен спорт – привлекателен само за определени райони и малко, но верни фенове. Скоро обаче нещата щели да се променят. Прехвърлянето на Уейн Грецки от Едмънтън Ойлърс в Лос Анджелис Кингс сложило началото на експанзията на НХЛ на централните и южни американски пазари. Когато най-голямата звезда на хокея дошла в Холивуд, хокеят се превърнал в общонационален спорт. Две години след широко коментираната продажба на Уейн Грецки, Сергей Фьодоров, може би вторият най-добър играч по това време, емигрирал от СССР през 1990 г. и се присъединил към Детройт Ред Уингс. Фьодоров бил част от легендарния отбор ЦСКА Москва заедно с Павел Буре и Александър Могилни и станал пример за подражание на много източноевропейски и руски играчи, които щели да последват неговия пример и да потърсят късмета си в Северна Америка.

25 години по-късно НХЛ е станала по-голяма и по-печеливша от всякога. Днес Северноамериканската хокейна лига е наистина глобален франчайз. През последните две десетилетия НХЛ е добавила девет нови отбора на пазари, считани преди това за нерентабилни, включително Далас, Тампа Бей, Финикс и Нашвил. В допълнение отборите от НХЛ сега играят международни игри в Европа и Азия в началото на редовния сезон, за да промотират играта на международните пазари. Докато самата лига и нейният обсег са се променили значително, най-забележителната промяна са играчите. По време на сезон 1990/91 г. повече от 90% от всички играчи са били или канадци, или американци. В това отношение процентът стабилно е намалял до 70%. Съответно фондът на играчите е станал много по-разнообразен. В допълнение към играчите от други хокейни националности като Русия, Финландия и Швеция, сега отборите включват играчи от държави като Словения, Германия, Швейцария и дори Япония.

Приемането на играчи от по-екзотични места е, разбира се, не само въпрос на откриване на най-големия талант, но и въпрос на откриване на начини отборът да бъде предлаган на нова публика. Докато японската публика открива хокея като спорт, отборите се стремят да продават мърчъндайза си на новата фен база в чужбина. Ако вие сте отбор или агенция за спортен маркетинг, стремяща се да разшири бизнеса си в чужбина, ние в EVS Translations можем да ви помогнем да постигнете тази цел бързо и ефективно. EVS Translations има повече от 20 години опит в спортния маркетинг и преводите в областта на рекламата. В комбинация с нашия опит в сътрудничеството със спортни организации и федерации, действащи в световен мащаб, EVS Translations може да помогне на вашата компания да остане в играта. Независимо дали търсите руски, шведски или многоезичен превод, свържете се с нашия офис в София на +359 2 9805254, или ни изпратете имейл на: bg(at)evs-translations.com.