04.06.2018

ФИФА / FIFA

ФИФА / FIFA – Дума на деня - EVS Translations
ФИФА / FIFA – Дума на деня – EVS Translations

Не е изненадващо, че ФИФА или Международната футболна федерация (от френски International Federation of Association Football), е международната организация, която управлява футбола, но тя е и една от най-старите и най-големи неправителствени организации.

И понеже Световното първенство по футбол (известно още като Световната купа на ФИФА) започва след две седмици в Русия, нека да се вгледаме в историята на организацията.

Три десетилетия след първия официален двубой между отборите на две нации (Англия и Шотландия), проведен през 1872 г., популярността на футболните мачове между националните отбори се увеличава до такава степен, че необходимостта от създаването на управителен орган за регулиране на световната игра довежда до подписването на учредителния акт на ФИФА (на 21 май 1904 г. в Париж, Франция) от упълномощени представители на футболните асоциации на Белгия, Дания, Франция, Холандия, Испания, Швеция и Швейцария. Следва първият официален международен мач между Белгия и Франция (на 1 май) и първото международно първенство, ръководено от ФИФА две години по-късно, което е доста неуспешно и посрещнато с вял интерес.

ФИФА се разширява отвъд Европа, след като футболът печели значително внимание на Олимпиадата през 1908 г. в Лондон, където официалният олимпийски футболен турнир между националните представителни селекции е оспорен за първи път с официалния подпис на 8 отбора, като два от тях (Унгария и Бохемия) се оттеглят преди началото, а Великобритания печели златото.

Впоследствие ФИФА започва да ръководи олимпийски футболни мачове и тъй-като интересът е бил доста висок, на конгреса си в Амстердам през 1928 г. организацията решава, че е време да организира свое собствено събитие; по този начин се ражда идеята за Световната купа.

Страна домакин на първото Световно първенство, организирано от ФИФА, става Уругвай (победител в Олимпиадата през 1928 г.), в което през 1930 г. се състезават 13 отбора (7 от Южна Америка, 4 от Европа и 2 от Северна Америка) и страната домакин става шампион.

По време на Световните войни Световната купа е в криза, за да се съживи отново в следвоенна конфигурация, като в началото на Втората световна война Германия и Япония са изключени от федерацията, а през 1946 г. на 25-ият конгрес на ФИФА четирите британски футболни асоциации отново са поканени (те се оттеглят през 1920 г. заради нежелание да играят с отбори на страни, с които са воювали през войната). Прессъобщенията за събитието, публикувани в The Times, стават (според Oxford English Dictionary) първите официални такива които правят разгласа на дейността на организацията.

Следва силното завръщане на шампионата с първенство в Бразилия през 1950 година. 4 години по-късно във ФИФА вече членуват 84 държави, които играят футбол по едни и същи правила.

Днес във ФИФА членуват 211 национални асоциации и въпреки че седалището й е в Швейцария, организацията често е обвинявана, че не спазва неутралитет, а високите й приходи са свързвани с неподходящи практики. Но независимо от това, 21-вата Световна купа на ФИФА скоро ще превърне света във футбол и всички ние ще можем да се съберем, за да отпразнуваме красотата на Играта.