26.01.2017

Интровертността и технологичният напредък на Финландия

Интровертността и технологичният напредък на Финландия
Интровертността и технологичният напредък на Финландия – EVS Translations

Въздействието на глобалната мрежа върху поведението ни и възхода на интровертността като черта на характера е съвременна тема, а финландците често биват увенчани в това отношение с титлата crème de la crème или „черешката на тортата“.

Да, правилно прочетохте, една от най-напредналите нации в технологичен аспект в света е считана за нация на интроверти. Приемайки това за факт, финландците със сигурност се възползват максимално от тази черта. Още по-интересно е, че определението се отнася не само за доминиращите лични характеристики на населението, а и за тенденцията на снижен интересът към работата и образованието в чужбина сред хората от почти всяка възрастова група.

Финландците често биват описвани като хора, които не обичат празните приказки, а околните ги възприемат като сравнително резервирани. Те явно се чувстват напълно удобно в моменти на неловко мълчание, не изпитват нужда да се преструват на по-развълнувани или по-щастливи, отколкото са в действителност, и да – имат склонност към меланхоличните настроения. За да разберете по-добре интровертния им характер, просто се замислете над тази финландска шега: „Интровертният финландец гледа в обувките си, когато говори с теб, а екстровертният финландец гледа в твоите обувки.“

Въпреки това, широко разпространена е както представата за финландската интровертност като национална особеност, така и за стереотипната интровертност на ИТ специалистите и на учените като цяло.

Макар и спокойно да можем да кажем, че финландците са шампиони по отношение на здравеопазването, политиката и образованието, истинското им майсторство се проявява в сферата на технологиите. Страната вече ясно е заявила амбицията си да оглави технологичната раса, стартирайки редица високотехнологични проекти, като технологичната индустрия води в износа на Финландия с дял от над 50%. Освен това в технологичния сектор на Финландия работят над 700 000 души, а технологичните фирми осигуряват близо 80% от всички инвестиции в научноизследователската и развойната дейност, която се извършва в страната.

Роден дом на Nokia и страна, която разполага с един от най-развитите пазари за телефони, включително и пазарът за мобилни игри, Финландия даде на света играта Angry Birds!

А много преди играта да се превърне в истинска мания, Финландия произведе краля на софтуера с отворен код – Linux.

Днес секторът на стартъпите във Финландия е един от най-преуспяващите в света, а само почакайте да видите какво ще донесе бъдещето − Финландия тепърва се превръща в космическа сила.

Съществува ли реална връзка между интровертността и технологичния напредък? И възможно ли е интровертността на финландците да е тайната на колективния успех на Финландия?
Независимо дали представата за финландската интровертност се основава предимно на фолклор или на действителни факти, подходът „гледай си работата“ се оказва изключително успешен за икономиката и за качеството на живот в страната.

А като стана дума за успехите в бизнеса, ако търсите начин да се възползвате от бизнес възможностите на финландския пазар, EVS Translations е идеалният партньор за всичките Ви корпоративни нужди, свързани с финския език. По Ваше желание ние можем да сформираме екипи от преводачи с фински език за Вашия бизнес сектор и да предоставим преводи с фински език с високо качество, което отговаря на международните стандарти.
→ Щракнете тук, за да се свържете с нашия отдел за преводи с фински език.