12.11.2018

Финтех / Fintech

Финтех / Fintech – Дума на деня – EVS Translations
Финтех / Fintech – Дума на деня – EVS Translations

Преди средата на 60-те години на миналия век, ако човек имаше нужда от някаква банкова услуга, трябваше физически да отиде до клон на банката, в която е открил банкова сметка и то обикновено преди 17:00. До средата на 70-те години, онези, които се нуждаеха от пари в брой, просто трябваше да открият банкомат, свързан с тяхната банка. През 90-те години на 20 век се извърши технологична революция и финансовите услуги се пренесоха в дома, на домашния компютър, а сега, както е добре известно, човек може да извърши почти всичко, свързано с финанси от дома – да инвестира, да прехвърли пари, да плати сметките си – просто като докосне екрана на смартфона. Като обхваща всички тези постижения, днешната дума се отнася за улесняването на финансовите услуги и  достъпа до тях.

Думата  fintech е портманто на израза „финансова технология“, съчетава думите financial (финансов), произлизаща от старофренската finance със значение на „издължаване на плащане или уреждане на дълг“ и думата technology (технология), която идва от гръцата tekhnologia и означава „систематично упражняване на изкуство, занаят или техника“. По същество терминът обхваща всички технологии, които се използват за подобряване на достъпността, бързината, надеждността и цялостното използване на финансовите услуги.

Макар иновациите в банковото дело и финансовата област да са стари като самата индустрия (като се има предвид, че рицарите Тамплиери създават кредитна система за християнските поклонници, които нямат търпение да се присъединят към Кръстоносните походи, а по-рано китайската династия Тан използва feiquan или „летящи пари“, които могат да бъдат депозирани и вземани на различни места), най-ранната употреба на нашия термин може да бъде проследена назад във времето едва до 1985 година. Споменавайки „нашественик“, който е влязъл в пощенската кутия, Джейн Борд пише в броя от 11 август на вестник Sunday Times следното: „Дефектът беше разкрит от Питър Найт, редактор на бизнес страницата, Fintech, който беше „шокиран и раздразнен“, когато включи системата си и откри, че в пощата му е влязъл „чужденец“.

Интересното е, че с тази си употреба изразът не става популярен – с други думи, тогава все още е бил смятан за някакъв вид бизнес/маркетингов жаргон. Дори и при високия темп на нарастване на технологичните иновации, още две десетилетия ще бъдат необходими, за да започне употребата му в мейнстрийма.  Думата получава известност благодарение на компанията за рисков капитал Updata Capital, която на 1 януари 2003 в бюлетин със заглавие Financial Technology Monitor, пише: „Индексът на финансовите технологии на Updata има най-лоши показатели от създаването на компанията, с 24% спад през 2002 година…. И макар спадът на цените през 2002 г. при финтех индекса да не се смята за положителен за сектора , на относителна база компаниите за финансови технологии, които проследяваме, имат положителни показатели в сравнение със спада от 32% на 100-те компании, включени в американския финансов индекс NASDAQ  и са на едно и също равнище с широкия пазар, където индексът S&P 500 намаля до 23%.

Следвайки тази логика на употреба, терминът започва постепенно да се използва в по-общ смисъл за всичко, което се отнася до финансите, както е видно от статия от 31 октомври 2014 г. на Едуард Робинсън във вестник Washington Post: „Голям брой финтех компании в Лондон и Силициевата долина разработват нови начини за отпускане на парични средства, трансфер на пари в чужбина, уреждане на международни търговски сделки и оценка на кредитния риск – всичко онова, което от векове беше сфера на дейност на банките“.