04.06.2020

Финтех сандбокс / Fintech Sandbox

Финтех сандбокс / Fintech Sandbox – Дума на деня - EVS Translations
Финтех сандбокс / Fintech Sandbox – Дума на деня – EVS Translations

От всички ексцентрични приумици, с които е известен Брайън Уилсън, музикален гений и съосновател на Beach Boys, може би една от най-блестящите е да инсталира пясъчник – в комплект с роял в средата – в трапезарията си. Той прави това с надеждата, че като усети пясъка под краката си, ще се почувства като дете, а това ще стимулира творческата му инвенция. В крайна сметка, когато сте дете, няма друго подобно място, полуоткъснато от реалността, където имате свободата да строите, копаете, изследвате и пускате на воля въображението си. За съжаление, да бъдеш „възрастен“ често означава да се откажеш от въображението за сметка на реалността и възможността за приспособяване, но има нещо много интересно, свързано със свободата на въображението и творчеството – тя води до иновации. Така че, нека да разгледаме едно от най-новите и иновативни места като „пясъчника за възрастни“, fintech sandbox (финтех сандбокс).

Преди да започнем да „строим пясъчни замъци“, нека разгледаме по-отблизо самия термин. Fintech е портманто от изразите financial technology (финансова технология) и е съчетание от думата financial, която идва от старофренската finance, със значение „изплащане или уреждане на дълг“ и думата technology (технология), която идва от гръцката tekhnologia и означава „систематично прилагане на изкуство, занаят или техника“. Като обхваща цялата технология, която се използва за подобряване на достъпността, бързината, надеждността и общата използваемост на финансовите услуги, терминът fintech е въведен за пръв път през 1971 г. и в информационната ера светът става свидетел на бум в използването му. Колкото до втората дума, sandbox (пясъчник) – тя е комбинация от староаглийската sand (пясък) и box (кутия), въпреки че е използвана първоначално през 1572 г. в смисъл на кутия с пясък, с който са били посипвани ръкописите, за да изсъхне мастилото, а в смисъл на място в парк, пълно с пясък и обградено с ниска преграда, където играят деца, може да бъде открито за пръв път през 1937 г. в творбата Social Behavior and Child Personality (Социално поведение и личност на детето) от американския психолог по детско развитие Луис Баркли Мърфи: „Агата каза: „Искаш ли да си играем в пясъчника, Теодор? Какво ще кажеш?“ Освен това, във връзка с концепцията за създаване или опит за тестване на нещо, първата употреба на термина за обозначаване на сигурно място, където може да се тества софтуер или код, се появява по отношение на компютърните науки в края на 1993 г. в протоколите на 14-тия симпозиум на Асоциацията по изчислителна техника ACM относно принципите на операционните системи, където пише следното: „Въвеждаме техника, наречена пясъчник, чрез която може да изолира несигурен модул, като само леко се увеличи времето за изпълнение.“

За да разберем какво представлява финтех сандбокс и защо това е концептуално необходимо, трябва да проучим текущите системни проблеми, с които се сблъскваме. Живеем в свят на мащабни промени, като почнем с мобилното приложение за споделено пътуване Uber, системите за разплащания Paypal и Venmo и стигнем до блокчейн, криптовалутата и смарт договорите; въпреки това, регулациите, използвани за управление на тези бизнес дейности или не съществуват, или са твърде остарели, за да отразяват съвременната бизнес среда, или попадат в множество регулаторни сектори. Поради липса на достатъчен надзор, нееднозначност или (в някои случаи) прекомерен регулаторен надзор, финансовите компании се държат изключително предпазливо, което означава, че традиционният път за въвеждане на иновации във финансовите услуги е дълъг, скъп и отнема много време – с други думи, е задушен. Онова, което прави финтех сандбокс е (в рамките на разумни мерки и риск), е да предостави на финансовите компании отделна зона, в която те могат да експериментират с нови продукти и услуги без прекомерно регулиране, като в идеалния случай предоставя на финтех повече възможности за иновации, създаване на повече и по-добри услуги за банката/доставчика на финансови услуги и по-адаптирани услуги за отделните потребители.

Понастоящем програми за финтех сандбокс съществуват във Великобритания, първата страна, стартирала програма за финтех сандбокс през 2016 г., поне 27 други страни и няколко американски щата. Като се започне с продукти, които се стремят да предоставят на инвеститорите на криптовалута едни и същи възможности, достъпни и за традиционните инвеститори, през алгоритми и изкуствен интелект при заявленията за заем, до платформи, използващи количествен анализ на продажните цени и колекциите от творби на изкуството, не се знае какво може да се създаде чрез финтех сандбокс, когато на компаниите бъде позволена свободата на въображението да копаят и строят в този „пясъчник на иновациите“.