21.01.2016

Фитнес / Fitness – Дума на деня

За мнозина от нас, които са включили в новогодишните си обещания влизането в по-добра физическа форма, днешната дума обикновено има едноединствено определение болка! Шегата настрана, но независимо от това дали целта се постига чрез диета, физически упражнения или някакво съчетание между тях, физическата форма, която в английския език се нарича physical fitness, е едно от най-често срещаните обещания. Като знаем колко много хора биха искали да подобрят този аспект на живота си, може би трябва да отнемем малко от времето, което посвещаваме на развиването на мускулите си, за да изследваме самата дума.

И макар да сме свикнали да мислим за думата „фитнес“ като за физическо понятие, терминът fitness всъщност се дефинира в английския език като „способността да бъдеш годен, подходящ“ и се получава при добавянето на староанглийската наставка –ness (със значение на „състояние“) към корена fit, който означава „подходящ, годен“. Думата е с неизвестен произход, въпреки че съществуват различни теории, които варират от средноанглийски до старонорвежки. Ако се вгледаме в първоначалната дефиниция ще ни бъде много трудно да открием каква е връзката на думата с физическите упражнения, но ако я възприемем абстрактно, фитнесът всъщност е способността да бъдеш годен спрямо представата за здрав индивид.

В Обединеното кралство един от очевидните примери за фитнес са DVD-та с упражнения на фитнес гурута като телевизионната водеща Давина Маккол, моделът Шарлот Кросби и актрисата Ким Марш. Британците не само си купуват DVD-та – средностатистическият британец харчи през живота си около 300 британски лири за различни фитнес уреди, като жителите на Брайтън водят в „състезанието“ като харчат повече от 850 британски лири. За жалост 16% от анкетираните признават, че никога не използват уредите, а 25% зарязват фитнеса и здравословните си намерения още в първата седмица след покупката. При това положение колко харчиш и какво купуваш едва ли има някакво значение.

Първата известна употреба на нашата дума е от лексикографа Джон Барет, който пише в неговия английски, френски и латински речник An Alvearie от 1574 г. следното: „Годност, фитнес, красота. Способност“.

Няколко десетилетия по-късно, около 1616 г. Шекспир пише в „Добрият край оправя всичко“: „Have you, I say, an answer of such fitness for all questions?“ (Много щедър ще е, щом задоволява всички въпроси.)

Колкото до първото позоваване на думата в смисъл на физическа активност, трябва да се пренесем напред във времето и да стигнем до 1935 г., когато T.E. Лорънс пише в Mint: „И така аз пропуснах последните седмици на учебни тренировки и оргията на фитнес изпитите, с които те приключват“.

И макар да сме склонни да се самонаказваме заради това, че не отговаряме на физическия си идеал, може би е време да се върнем към духа на оригиналната дефиниция на думата fitness, да се научим да бъдем по-малко взискателни към себе си и да се приемаме такива, каквито сме, а така може да успеем и да спестим някой лев за ненужни фитнес уреди.