29.08.2018

Фитнес тракер / Fitness Tracker

Фитнес тракер / Fitness Tracker – Дума на деня - EVS Translations
Фитнес тракер / Fitness Tracker – Дума на деня – EVS Translations

Съвременните устройства, проследяващи физическата активност, известни у нас като фитнес тракери или фитнес гривни, произхождат от древния гръко-римски свят и одометъра, (от древногръцката дума hodós (пътека, път) “ и métron (мярка)) – средство за измерване на разстоянието, изминато от превозно средство, чрез отчитане броя завъртания на колелата му.

И макар Леонардо да Винчи да е известен с това, че е правил скици на одометър, предназначен да измерва разстоянието, изминато от човек, (той е спрял само дотам), смята се, че един френски майстор, Жан Жернел, е изобретил първото преносимо устройство за измерване на разстоянието, изминавано от неговия собственик, когато през 1525 г. проектира часовник, който: „представлява система от зъбни колела и пиньони, задвижвани от вид люлеещ се лост, завъртащ стрелки около четири циферблата, които последователно отчитат единици, десетици, стотици и хиляди” (Жан Ерард дьо Бар-льо-Люк , 1584 г.).

Първото описание на английски език на „Инструмент, наречен waywiser, с чието движение човек може да види колко крачки изминава за един ден“ е направено през 1679 г. в личен дневник, а първата дефиниция на часовник крачкомер е публикувана през 1728 г. в творбата на Ефраим Чембърс Cyclopædia; or a Universal Dictionary of Arts and Sciences: „Педометър или крачкомер – механичен инструмент във формата на часовник; състои се от най-различни колела…. които чрез верига или връв, закрепена към стъпалото на човек или колело на каляска, отбелязва рязка при всяка стъпка или всяко завъртане на колелото... “

Швейцарският часовник Абрахам Луи Переле е признат официално за изобретател на часовника, задвижван с крачки, носен в джоба, който се самонавива само от движението на собственика му, а по-късно, през 1780 г. разширява механизма, за да измерва крачките и изминатото разстояние.

Няколко години по-късно Томас Джеферсън запознава американската публика с крачкомера (открива го по време на пътуване до Франция) и описва механизма с подробности в писмо, което изпраща до Джеймс Мадисън на 3 май, 1788 г.: „Изпращам ти педометъра. Направи малък отвор на дъното на левия си джоб за носене на часовник, прекарай през него кукичката и лентата и ги пусни надолу между бричовете и долните гащи, закрепи кукичката за края на ремъка на коляното, на инч разстояние от катарамата; след това закрепи самия инструмент за люлеещата се кука на горния ръб на джобчето за часовник. Когато лентата е добре нагласена като дължина, стъпките ти ще бъдат точно изчислявани от инструмента, като късата стрелка отчита хилядите, плоската стрелка – стотиците, а дългата – десетиците и единиците. “

Тези устройства, наричани Tomish meters еволюират и се превръщат в по-малко сложни устройства, удобни за носене. Стават доста популярни, но само сред почитателите на маратонските разстояния и през 30-те години на 20 век са рекламирани на пазара като Hike-o-meters и са носени закачени на глезена.

Истински пробив в света на фитнеса се осъществява през 1965 г., когато един японски професор стига до извода, че дневен режим с 10 000 крачки е отлична цел за постигане на оптимален контрол над теглото и фитнесът (значението на състояние на физическа годност е от 1935 г.) и неговото изследване пасва чудесно на маркетинговата кампания на една японска фирма, произвела педометър, наречен Manpo-kei, (от японски: 10,000 (man), крачки (po) и отмервам (kei)).

Първият безжичен монитор за сърдечен ритъм, Polar Sport Tester PE 2000, е пуснат на пазара през 1982 г., а Fitbit, който се появява през 2008 г. като устройство за закачане, се смята за първото средство за проследяване на изминатите крачки, който привлича вниманието на мейнстрийма.

През последните десет години фитнес устройствата за проследяване на активността имат главоломен успех. Потребителите са залети от море от фитнес приложения и фитнес гривни за проследяване на нивото на активността им и здравословното им състояние и се опитват да спазват изискването за препоръчваните 10 хиляди крачки дневно. Така че, не е изненада, че се очаква глобалният пазар на фитнес тракери да генерира приходи в размер на 42 милиарда евро до 2023 година.