20.11.2017

Рамка / Framework

Рамка / Framework – Дума на деня – EVS Translations
Рамка / Framework – Дума на деня – EVS Translations

Въпреки популярния фолклор сред инженерите, такова нещо като фея на автоматизацията не съществува. Шегата настрана, задачата нещата да се правят по-бързо, по-лесно и ефикасно може, в зависимост от процеса, да стане изключително сложна. Ако се вгледаме в един доклад на Xerox, публикуван неотдавна, 80% от анкетираните фирми искат да опростят работните процеси на хартиен носител; освен това 46% потвърждават, че процесите, свързани с интензивно използване на хартия са загуба на време, а 60% смятат, че това има силно отражение върху техните печалби. След като са идентифицирали проблема и знаят какъв резултат желаят да постигнат, тези компании трябва да разработят решение, основано на днешната дума, където оперативната рамка в контекста на бизнеса описва организационната структура на компанията и очертава нейните политики, стандарти и цели.

Въпреки че може да звучи прекалено сложно, днешната дума framework означава най-вече структура, която обхваща или поддържа друга структура. Терминът е съчетание на старонорвежката дума frame, със значение на „нещо, което поставя основата на структура“ и протогерманската дума work, (в случая със значение „действие за установяване, създаване“) и може да бъде използван в своя първоначален, буквален смисъл, като например скелет на сграда или човешки скелет, а така също и в модерния, преносен смисъл, с приложение в автоматизацията, софтуера и цялостното бизнес планиране.

Ако използваме по-опростена терминология, можем да приемем, че теоретичната рамка може да се сравни със скица или непрекъсната времева линия, но терминологията се усложнява, когато трябва да вземем под внимание някои често пренебрегвани аспекти. Ако използваме примера с проучването на Xerox, в създаването на рамка се съдържа нещо много повече от това да кажеш „ще намалим работните процеси на хартиен носител“ и да търсиш начини за усъвършенстване чрез сляпа промяна на системите, което може да създаде повече проблеми, вместо да предложи решения. И обратнотоп  ̶  разработването на цялостна рамка би позволило да се изследват различните системи и слоеве, начина, по който те взаимодействат помежду си и как може да се стандартизира комуникацията, така че да се позволи на бизнеса да функционира възможно най-синергично и ефикасно.

Първата известна употреба на думата framework е през 1578 г. в творбата The Historie of Man (Историята на човека) от анатома Джон Банистър, който, сравнявайки човешкия скелет със скелета на сграда, се спира основно на гръдния кош: „Билната греда на кораб…на която основните греди, или подпорите на скелето се свързват.“ Думата е използвана за пръв път в смисъл на абстрактна концепция от Джошуа Кърби през 1754 г.: „Добавих Фигура A, която представлява, така да се каже, рамката на другата фигура и ще послужи за по-пълно обясняване на предмета“ в творбата му Dr. Brook Taylors Method of Perspective Made Easy, в която Кърби прилага работата на математика Брук Тейлър върху изкуството на живописта.