20.06.2017

Новият финансов център на ЕС – от Темза до река Майн

Новият финансов център на ЕС – от Темза до река Майн
Новият финансов център на ЕС – от Темза до река Майн – EVS Translations

С началото на преговорите за Брекзит много от международните бизнеси се чувстват несигурни по отношение на това, какво да очакват. А когато става въпрос за финансовата индустрия, където да си няколко хода напред и да управляваш риска е ключово, това може да бъде особено неприятно. Имайки предвид, че повечето от големите играчи във финансовия и банков сектор избират предимно Лондон за база на своята дейност в ЕС, предстоящото разделяне означава, че за да запазят солидното си присъствие и достъпа до пазара във финансов център на ЕС, ще трябва да преместят някаква част от дейността си.

Има много конкуренти, които вероятно биха могли да поемат част от 75 хил. финансови работни места, които Лондон потенциално ще загуби, но все пак само няколко локации могат да се справят с по-значителната част от тази цифра, без да вземаме предвид изчисления максимум от 230 хил. специалисти в сферата на финансите, които биха могли да напуснат Обединеното кралство. Повечето локации са или твърде малки (Люксембург), или твърде скъпи (Париж), или пък им липсва ресурсът да поемат такъв наплив (Амстердам и Дъблин). Има, обаче, една, която изглежда като перфектното място, а още повече – там се намира и Европейската централна банка.

Вече добре познат като една от финансовите столици на Европа, Франкфурт разполага с перфектното съчетание от добре развита финансова инфраструктура, капацитет и ниски разходи за живот и бизнес. А с присъствието и на ЕЦБ там, компаниите, чиито централи са във Франкфурт, най-вероятно ще са много по-конкурентоспособни в сравнение с компания, чийто централен офис е в Мадрид, например.

И макар че Брекзит е далече от окончателното си настъпване, ставаме свидетели на раздвижване във финансовия сектор. Като оставим настрана азиатските банки, които днес вече считат Франкфурт за база на финансовите операции в ЕС, са налице и сериозни обсъждания в средите на големите играчи за преместване на значителна част от дейността им в ЕС към Франкфурт – сред тях са компании като Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Deutsche Bank и Citigroup.

И докато Франкфурт може и да е най-добрата локация за всички тези банкери, отвъд въпросите, свързани с намирането на офис и доставчици, се появява и въпросът за намирането на точните доставчици на В2В услуги. Например при работна сила, която се е занимавала с бизнес и е предоставяла отчети предимно на английски при това в продължение на години, преходът към немските закони и регулации може да означава срив в пазара. Нещо повече – чакането за вътрешни корекции, за да се посрещнат изискванията на езика и докладите, просто не е вариант, когато има кратки срокове и са възможни глоби.

Решението е да се намери езиков доставчик, който има капацитета да посрещне и разбере нуждите на международна финансова компания. А идеалният партньор се намира на точното място – с централен офис в Офенбах на Майн, на 5 минути от финансовото сърце на Франкфурт, EVS Translations е лидерът на пазара за многоезикови преводи на годишни отчети, превод на данъчни документи и преводи за правно и регулаторно съответствие. Компанията предоставя езикови услуги на едни от най-големите имена в индустрията през последните 25 години и разполага с една от най-големите терминологични бази данни за преводи, съобразена с Международните счетоводни стандарти, Германския търговски кодекс, локални общоприети счетоводни принципи и българските Национални счетоводни стандарти.

Имате ли конкретни въпроси относно услугите за финансови преводи в областта на банкирането, кредитните услуги, застраховането, сливания и придобивания, счетоводство или връзки с инвеститори? EVS Translations няма търпение да ги чуе!

За връзка с българския офис на компанията щракнете тук.

За връзка с централния офис в Офенбах – тук.