19.06.2018

Футболна суперсила произведена в Китай

Футболна суперсила произведена в Китай - EVS Translations
Футболна суперсила произведена в Китай – EVS Translations

Подобно на бума в икономическата сфера, сме свидетели и на повишаване на футболната култура на страните от Азиатско-тихоокеанския регион и по-специално в Китай. Трябва да се има предвид, че страната все още е далеч от възможността да съперничи на стойността на отборите и на качеството на играта в, да речем, Английската висша лига, но са направени подобрения, които би трябвало да донесат големи, дори огромни дивиденти в бъдеще.

Подобренията започват преди всичко с инвестициите. В рамките на план за създаване на национална спортна икономика на стойност 850 млрд. долара до 2025 г. и за превръщането на страната в „световна футболна суперсила“ до 2050 г., Китай инвестира щедро в развитието на футбола, включително чрез осигуряването на условия на над 100 000 професионални местни играчи и 50 милиона деца и възрастни, които играят на любителска основа и чрез създаване на 20 000 футболни училища, и изграждане на 70 000 игрища до 2020 година. Освен това Националната футболна асоциация на Китай възнамерява да осигури до 2030 г. по едно игрище на всеки 10 000 души.

И макар че Китай се интересува от футбол, въпреки наличието на съоръжения, ресурси и огромен брой футболни фенове, футболната лига и националният отбор никога няма да подобрят резултатите си, освен ако не разполагат с отлични треньори и не получат възможност да играят със и срещу талантливи играчи. Ако започнем с трансферите, макар че Китайската суперлига похарчи 422 млн. долара миналата година (превръщайки лигата в най-големия разточител сред основните световни футболни съюзи), тази значителна сума е малко по-малка от онези 451 милиона щатски долара, които бяха изразходвани през 2016 г. – включително за най-скъпия трансфер за 67 милиона долара на бразилския полузащитник Оскар от Челси – което представлява увеличение от 785% на разходите за входящи трансфери от 2012 г. насам.

Освен играчите, Китайската суперлига умее да привлича и треньори – в началото на 2017 г. сред треньорите в лигата са такива имена като Луис Фелипе Сколари, Феликс Магат, Андре Вилаш Боаш и Фабио Канаваро, както и най-добрите диетолози, технически експерти и т.н.

В резултат на регионалния възход на играта, през 2016 г. кинематографичният и имотен гигант Wanda Group стана първата китайска компания, която подписа договор за партньорство с ФИФА и получи правата на основен спонсор на всички събития на федерацията, включително четирите световни футболни първенства до 2030 година. А Световното първенство по футбол е, разбира се, основно събитие, като се има предвид, че Китай имаше най-голям дял от глобалната аудитория по време на Световната купа на ФИФА през 2014 г. – 252.3 млн. китайски зрители или 18.1 процента от цялото население.

Естествено, директното спонсориране на Wandaукрепва позициите на Китай в борбата за домакинство на големи футболни събития, включително на Световното първенство по футбол.

Wanda Group отиде още по-далеч, като стана първата компания от вътрешността на Китай, инвестирала в елитен европейски клуб, като закупи 20% от испанския футболен клуб Атлетико Мадрид. Последваха я и други китайски марки и инвеститори, които използваха футбола за катализатор на растеж в последните няколко години, като закупиха активи, възлизащи на около 2.5 млрд. долара, купувайки европейски играчи и клубове (само да споменем, че 100% от Астон Вила и 80% от Саутхамптън са собственост на китайски магнати).

Манията за купуване доведе до серия от правителствени мерки за контрол, предназначени да намалят водещите до дългове чуждестранни придобивания, като Wanda Group стана първият китайски инвеститор, който се отказа от дела си в европейски футболен клуб (февруари 2018 г.). Оттогава Китайската суперлига въведе допълнителни данъци и ограничения върху вноса и наемането на чуждестранни играчи.

В резултат на контрола на китайското правителство върху капитала и в съответствие с китайската национална политика, китайските бизнесмени и контролираните от държавата компании сега пренасочват инвестициите си от чуждестранни капитали към изграждане на национални футболни съоръжения и създаване на местни футболни таланти и е много вероятно феновете много скоро да станат свидетели не само как Китай поема домакинството на Световното първенство по футбол, но и как се сдобива с шампионска титла.