24.05.2017

Газ / Gas

Газ / Gas – Дума на деня
Газ / Gas – Дума на деня – EVS Translations

Извън по-общата научна употреба, днешната дума е изцяло свързана с енергията. Независимо от употребата й, тази дума се асоциира с ключови енергийни ресурси в продължение на поне 200 години и, ако трябва да се вярва на прогнозите, очаква се с течение на времето да стане още по-важна част от енергийната индустрия. Така че, нека да разгледаме газта по-отблизо.

Като начало, ако сте от Северна Америка, тогава тази дума е кратка форма на gasoline (бензин), а запалителната въглеводородна газова смес, която затопля дома ви и захранва вашата печка, е natural gas (природен газ). За онези обаче, които не живеят в Северна Америка (т.е. британският англоговорящ свят), petrol (бензин) е това, което задвижва вашата кола, а natural gas (природен) газ е, разбира се, само газ.

Сякаш това не е достатъчно объркващо  ̶  първото споменаване на газово гориво е през 1794 г. и се отнася до предшественика на (природния) газ, който е въглищният газ. По произход нашият термин идва от 1650 г., когато фламандският химик Жан-Баптист ван Хелмонт използва отново термина khaos (на Парацелз), замествайки оригиналното гръцко „kh” с нидерландското „g”, като по този начин ни дава думата gas (газ).

Много по-лесно е да се разбере употребата и значението на тази дума от хронологична гледна точка. В края на 1700 г., освен откриването на метана във въгледобивните мини, е направено и откритието, че при преработката на въглищата може да се създаде запалим газ, който да се използва както за гориво, така и за осветление.

През десетилетията след Втората световна война, благодарение на това, че е по-безопасен, по-чист и по-лесно достъпен, въглищният газ  ̶  както и инфраструктурата, която го поддържа  ̶  е заменен от природния газ. Що се отнася до американския термин gas (газ), той първоначално се използва като съкратена форма на gasoline (бензин) през 1905 г., което е малко проблематично, като се има предвид, че терминът за мястото, откъдето се купува бензин (т.е. бензиностанцията), възниква през 1916 година.

Първата известна употреба е от издание от 1878 г. на English Mechanics (Английска механика), в която се твърди, че: „Двата резервоара могат да бъдат наречени камера и съответно резервоар на газта. В камерата линията на газта трябва да бъде поддържана на постоянно ниво.“

Като заговорихме за постоянни нива, това изглежда се превръща във все по-трудна задача: от 1980-2010 г. глобалната консумация се удвои  ̶  от 53 трилиона кубични фута достигна до 113 трилиона кубични фута. Освен това се очаква консумацията да нараства с годишен ръст от 1.7% и да достигне 200 трилиона кубични фута до 2040 година.

Като се има предвид, че глобалните регулации стават по-стриктни, а природният газ става все по-подходящ като чисто, безопасно, отговорно гориво, което е в изобилие в природата, изглежда това е точното гориво на точното място.