30.07.2018

Глемпинг / Glamping

Глемпинг / Glamping - Дума на деня – EVS Translations
Глемпинг / Glamping – Дума на деня – EVS Translations

Днешната дума е съчетание от две думи блясък (от шотландската дума gramarye „магия, омагъосване“) и къмпинг (от латинската дума campus „открита местност, открито пространство“) и дава наименованието на новата тенденция за ваканционно настаняване, което комбинира къмпинга в природата с комфорта и удобствата на почивка в хотел.

Понятието глемпинг, което описва луксозното летуване, се смята, че се появява първо в Обединеното кралство през 2005 г., въведено от редактора на рубриката за пътувания в The Guardian’s, който в статия на 19 февруари пише, че: „В днешни дни е повече „глемпинг“, отколкото къмпинг, като най-добрите фирми предлагат модерни предварително издигнати палатки и луксозни каравани със собствени бани, които оставят усещането за каравана на носител на Оскар.

Именно в Обединеното кралство се поставя началото на първата вълна на модерния глемпинг с отварянето на първите места за бутиково къмпингуване и с първото търсене на ключовата дума в Google в началото на 2007 г., като най-многобройни са търсенията от Обединеното кралство и Ирландия (според Google Trends).

Понятието се появява официално в Оксфордския речник на английски език чак през 2016 г., въпреки че традициите на луксозния къмпинг ни връщат години назад.

Като се започне още през 1000 г. пр. Хр. и юртите – традиционните кръгли шатри на номадите от Централна Азия, преминавайки през римските военни палатки до кралския глемпинг в Ренесансова Европа: трябва да споменем дипломатическата среща на крал Хенри VIII от Англия и Франсоа I от Франция през 1520 г., известна като Полето на златната тъкан заради 2800 позлатени палатки, които помещават антуража на двамата крале, както и щедро украсените палатки на османските султани, до началото на 20 век и африканските сафарита на богатите европейци и американци, които се настаняват в луксозно обзаведени палатки за сафари с изискани опции като електрически генератори, собствени бани и веранди, както и гурме, сервирано върху прекрасни дантелени покривки.

Бизнес моделът за наемане на луксозни шатри за сватби, частни и корпоративни събития и фестивали през последния век се превърна в основа за успеха на глемпинг туризма на настоящия век.

През 2014 г. CNN съобщи за глемпинга, който става част от мейнстрийма: „Глемпингът, който включва просторни брезентови палатки, удобни матраци и осветление, набира популярност и бизнесът в тази сфера процъфтява“, и 4 години по-късно икономическите данни са повече от зашеметяващи.

Глемпингът се изтъква като новата световна тенденция за пътуване за 2018 г., която предоставя на пътешествениците приключения сред природата, без да се прави компромис с лукса, като се съобщава, че се наблюдава почти 50% увеличение при резервациите от началото на 2018 г. в сравнение със същия период на 2017 г., и всеки 1 от 8 онлайн потребители, интересуващи се от определен вид летуване, търси активно глемпинг.

И съществува вариант за глемпинг за всеки вкус и бюджет. Спане в иглу, брезентови палатки, кожени юрти, къщи на дървета, дървени къщички, плаващи платформи, еко-хижи, пещерни стаи, кемпери – възможностите са неограничени наред с предлаганите съоръжения и цени.