25.11.2014

Глутен / Gluten – Дума на деня

Една от най-новите тенденции в областта на храненето е консумацията на храни без глутен. Независимо от липсата на сериозни научни доказателства и достатъчно информация у много консуматори, които не знаят какво точно означава глутен, хранителната индустрия се възползва от тази възможност: супермаркетите са препълнени с продукти, които не съдържат глутен, а ресторантите, предлагащи менюта без глутен се множат по целия свят. Предпочитаната диета в момента е Палео диетата или както някои я наричат – Палеолитната диета. Вдъхновена от менюто на нашите предшественици от Палеолита, тя не е повлияна от революцията в селското стопанство и съвсем определено не съдържа ГМО и глутен. Доказано е, че диетата без глутен е много важна за хората, които страдат от Глутенова ентеропатия или цьолиакия, които са 1% от населението, а още 6% имат непоносимост към глутен. Колкото до останалите от нас – диета без глутен е просто въпрос на избор.

Но какво всъщност представлява глутенът? Думата произлиза от латински, вероятно е навлязла в английския език чрез старофренски и първоначално е означавала лепило. В този смисъл, тя се появява за пръв път в превод от 1639 г на френска книга със заглавие „Възхитителни събития“ (Admirable Events), написана от писателя и свещеника Ж.П.Камю. В нея той пише: „Любовта към добродетелта (която беше цимент или глутен на тяхното приятелство)“.

По-късно, думата се използва със смисъл на животински протеин и белтъка фибрин и едва в началото на 19 век постепенно започва да означава протеин в зърнените храни. През 1830 г. Майкъл Донован в неговата „Домашна икономика“ е първият, който заявява, че пшеницата съдържа глутен. Няколко години по-късно, хляб с високо съдържание на глутен започва да се препоръчва на пациенти с диабет.

Глутенът е вещество, което придава еластичност на тестото и се съдържа в много видове зърна, включително и в пшеницата, затова онези, които искат да избягват храните с глутен, трябва да наблягат на бадемовото и кокосовото брашно.

Стилът на живот без глутен отива много по-далеч от храната, защото се отнася и за напитките, козметиката, продуктите за красота и почистващите препарати, а да не говорим за социалния живот, понеже повечето социални събирания вървят ръка за ръка с богата на глутен трапеза. Но изглежда тази мода не е временна, така че вероятно през следващите години ще наблюдаваме много етикети по стоките, доказващи, че не съдържат глутен.

Не забравяйте да си осигурите точен многоезиков превод на съдържанието на предлаганите от вас хранителни или козметични продукти – това ще допринесе за нечие здраве и добруване!