18.01.2017

Годишник / Annual – Дума на деня

Годишник
Годишник / Annual – Дума на деня – EVS Translations

Думата annual (годишник, ежегоден) произхожда от старофренската annuel и може да бъде открита за пръв път в Библията на Уайклиф, публикувана около 1382 г., когато се появява терминът annuel werker (сезонен работник). Библията на Уайклиф е превод на библейските текстове на средноанглийски, извършен под ръководството на философа и теолога Джон Уайклиф в края на 14 век.

През 1603 г. обаче думата се появява като annuall в „Хамлет“ на Шекспир, в стих, в който се споменава годишна такса от три хиляди крони (Giues him three thousand crownes in annuall fee). Около 1500 г. думата е видоизменена от класическата латинска дума annāl-em, която пък от своя страна се преобразува в annuāl-em.

Думата аnnual най-често се използва като прилагателно, за да опише нещо, свързано с годината, например годишно събитие или годишна такса. Тя се отнася и за книга, която се публикува по едно и също време всяка година като вид годишен преглед.

Ранен пример на годишник е Peter Parley’s Annual (Годишникът на Питър Парли) от 1840 г., съставен от няколко автори и предназначен за младите хора, в който се описва живота в Бостън, Масачузетс.