09.09.2019

Мостът Голдън Гейт / Golden Gate Bridge

Мостът Голдън Гейт / Golden Gate Bridge – Дума на деня - EVS Translations
Мостът Голдън Гейт / Golden Gate Bridge – Дума на деня – EVS Translations

Кремъл, Статуята на свободата, Айфеловата кула, Тадж Махал, Забраненият град – без дори да бъдат упоменати страната или града, в който са разположени, вероятно веднага се досещате къде се намират тези архитектурни забележителности. А когато говорим за американския Западен бряг, може би няма по-емблематична забележителност от моста Голдън Гейт в Сан Франциско. Завършен в разгара на Голямата депресия през 1937 г., мостът и до днес си остава чудо на проектирането, инженерната наука и cтроителството. И макар че заема видно място в много творби на поп културата – като започнем с класическия филм на Хичкок „Световъртеж“, минем през началните надписи на телевизионното шоу Full House и стигнем до видео играта Grand Theft Auto: San Andreas, ако не сте сред пешеходците, велосипедистите или пътуващите в едно от 41 000 000+ превозни средства, които минават през моста годишно (а дори и да сте), вероятно има много неща за моста, които не знаете. Затова нека да огледаме по-отблизо този специален мост.

Преди да навлезем в историята на моста и особеностите му като съоръжение, нека да разгледаме самото име. Английската дума bridge в най-общия случай се дефинира като „съоръжение, което осигурява възможност за преминаване през река или водно тяло“ и произлиза от староанглийската brycge, която пък идва от протогерманската brugjo. Прилагателното golden, което в този случай означава „благоприятно или желано“, е получено при добавянето на наставката -en към съществителното gold (злато), което произлиза от съчетанието на протогерманските –ina и gulthan; докато gate, в смисъл на „отвор или проход“, произлиза от протогерманската дума gatan.

Не е изненадващо, че използването на отделните термини е малко по-старо от използването им заедно. Първото споменаване на термина bridge може да се открие в творбите на англосаксонския абат Елфрик от Ейншам, който, за да помогне на учениците си да научат латински, пише около 1000 г. след Христа в неговата Grammar: „Hic pons, þeos brycg (този мост).” И макар думите golden и gate да са били използвани и преди това самостоятелно – около 1175 г. и около 1398 г. – първата записана употреба на двете думи, отнасящи се до златна порта, идва от книга по история на религията, написана през 1590 г. от автор с псевдонима I.L., озаглавена (частично) A True and Perfecte Description of a Straunge Monstar: „Тогава папата, който прощава греховете на другите, ще опрости греховете на търсещите, но никой няма да открие и няма да бъде допуснат да премине през златните порти на бленувания Сион (Града на Бога).”

Колкото до това как мостът, свързващ Сан Франциско с Марин Каунти, боядисан в така наречения „международен оранжев“ цвят, е получил името си, това може да се види в писанията на военния топограф, изследовател и политик Джон Чарлз Фримонт. По онова време капитан в американската армия, Фримонт, като наблюдава през 1846 г. канала, разделящ залива от Тихия океан, казва следното: „Това е златна порта за търговия с Ориента.” В своите Географски спомени, представени пред Сената на САЩ през 1848 г., той пише: „На тази порта дадох името Chrysopylae или Голдън Гейт по същите причини, по които пристанището на Византия се нарича Chrysoceras или Златен рог.“ Публикуването същата година на творбата на Фримонт заедно с географската карта на Чарлз Преус на Западна Америка от Скалистите планини до Тихия океан, където също е използван терминът Голдън Гейт, помага за утвърждаване името на пролива.

И макар изграждането на моста да отнема малко повече от 4 години, идеята за такъв мост вълнува хората години наред, особено след като растежът на Сан Франциско е възпрепятстван от липсата на постоянна връзка със заобикалящите общности; но осъществяването на идеята на практика се оказва кошмар. Самият канал е известен с гъстата си мъгла, чести силни ветрове, водовъртежи, течения и дълбочина от 113 метра. Като добавим към това и силното лоби на собствениците на доходоносни фериботни лодки (които са заплашени да загубят бизнеса си) и приблизителната цена на моста, изчислена от инженера на Сан Франциско Майкъл Морис О’Шонеси на около 100 милиона щатски долара (което се равнява на 2,3 милиарда долара днес ), това почти убива идеята; въпреки това, в отговор на призива за по-ефективни проекти, поетът и инженер от Синсинати, Охайо, Джоузеф Строус, непривикнал към такъв мащаб, представя идея, която включва огромни конзоли от всяка страна на пролива, свързани от централен окачен сегмент – и всичко това на цена от 17 милиона щатски долара (днес 391 милиона долара).

Въпреки че името на моста е обсъждано от О’Шонеси и Строус още през 1917 г., то става официално чрез приемането в Калифорния на Закона за моста Голдън Гейт и района Хайуей през 1923 година.

Нашата публикация не би била достатъчно забавна, без някои интересни и странни факти за моста Голдън Гейт:

  • Общата дължина на моста от подпора до подпора е 2737 метра и до 1964 г. това е окаченият мост с най-голям отвор (1 300 м).
  • Всеки от 2-та основни кабела се състои от 27 572 стоманени въжета. Общата дължина на тези въжета достига 130 000 км. Всяка от 2-те кули на моста съдържа приблизително 600 000 нита.
  • На второ място след моста край град Нанкин на река Яндзъ, мостът Голдън Гейт е следващото най-използвано място за самоубийство в света. От 1937 до 2012 г. приблизително 1600 души са го използвали.
  • Окончателният дизайн за моста е дело на Леон Моисеев, който проектира Манхатънския мост в Ню Йорк и злополучния въжен мост Такома в щата Вашингтон, който се срива от силна буря поради аероеластично трептене по-малко от година след построяването му, а за причина на срутването му се смятат евтините материали, от които са изградени подпорните греди.

 

На 12 септември, изпълнителният директор на EVS Translations Едуард Вик ще има възможност лично да се възхищава на моста Golden Gate, докато присъства на SlatorCon в Сан Франциско.