10.06.2014

Голфът като световен спорт

Голфът като световен спорт
Голфът като световен спорт се смята за шотландско откритие. По-късно голфът се разпространява в Англия и от там завладява света.

Голфът като световен спорт

Като съвременен спорт, голфът традиционно се смята за шотландско откритие. За първи път голфът се споменава писмено в Акта на Шотландския парламент от 1457 г. – указ, издаден от крал Джеймс II от Шотландия, забраняващ играенето на „gowf“, тъй като това отвличало от стрелбата с лък, практикувана за военни цели. По-късно голфът се разпространява и в Англия, когато през 1603 г. Джеймс IV от Шотландия става крал на Англия. Джеймс IV премества двореца си в Лондон, а с него – и голф клуба към двореца. Днес „Роял Блекхийт голф клъб“ бележи мястото, където за първи път в Англия е игран голф. С разрастването на Британската империя кралските войници разпространяват играта по света и навред учредяват голф клубове. „Роял Калкута голф клъб“ в Калкута е само един от примерите за голф клуб, основан по време на британския империализъм.

През 1864 г. голф игрището в курорта „Уестуърд Хоу!“ става първият нов клуб в Англия след „Блекхийт“, а до 1880 г. Англия разполага с 12 голф игрища. В началото на века голфът вече не е нещо изключително, а се превръща в спорт на разрастващата се средна и висша класа. Тази тенденция е илюстрирана от нарастващия брой голф игрища по това време. Докато през 1887 г. Англия се радва на едва 50 голф игрища, през 1914 г. играчите вече могат да избират между над 1 000. Едновременно с това играта става все по-привлекателна и в световен мащаб. До 1890 г., в разцвета на Британската империя, голф клубове са основани в Ирландия, Австралия, Нова Зеландия, Канада, Южна Африка и Сингапур.

В САЩ голфът за първи път се споменава в „Royal Gazette of New York City“ под формата на реклама на стикове и топки за голф. Но също както и в Англия, голфът печели широка популярност едва в края на 19-и век. През 1884 г., като малко обединение от голф клубове, е сформирана Американската голф асоциация (USGA). През 1910 г. в нея вече членуват над 267 клуба. През последните 40 години голфът в Съединените щати става все по-популярен. През 1980 г. голф клубовете, членуващи в Асоциацията, вече наброяват 5 908, а до 2013 г. цифрата нараства до над 10 600.

Освен Англия и Америка, които от векове са в центъра на голфа като домакини на най-престижните турнири, един от пазарите с най-голям ръст на този спорт е Азия. Япония и Китай, например, разполагат с огромни игрища, като и двете страни имат богата голф история. След края на икономическата и политическа изолация на Япония през втората половина на 19-и век страната покани редица английски и американски съветници да подпомогнат модернизирането на икономиката и инфраструктурата й. Не е изненадващо, че тези британски преселници донесоха със себе си и любовта към голфа, което доведе до основаването на първия в Япония голф клуб през 1903 г. в Кобе. 21 години по-късно, през 1924 г., от седемте съществуващи по това време клуба е основана Японската голф асоциация. През 29-те и 30-те години на миналия век голфът набира все повече популярност, но зараждането на антизападни настроения и присъединяването на Япония във Втората световна война задушават развитието му. По това време повечето голф игрища са използвани от японската армия или са превърнати в земеделски земи. Следвоенното възстановяване обаче довежда до съживяване на спорта и до 1956 г. са изградени 72 нови игрища. През 2009 г. Япония вече има над 2400 игрища и постоянно растящ брой играчи.

В България в първия турнир от общо четири от сериите „Mtel Golf Masters“ за 2014 г. взеха участие 123 голфъри, което е най-големият брой, отчитан досега. Турнирът бе проведен в Голф клуб „Св. София“, където на 31 май бе организиран и детския шампионат по голф благодарение на „Nissan Golf Tournament“. През изминалата седмица Голф клуб „Правец“ беше домакин на Европейското първенство за аматьори (над 35 год.) с общо 120 участника от 20 страни, състезаващи се във формат строукплей.
Независимо дали за Вас голфът е бизнес, или развлечение, посетете нашия уебсайт, за да научите как EVS Translations може да Ви помогне да развиете своя бизнес. EVS Translations е международна фирма за преводи със седем офиса в различни краища на света, водещ доставчик на езикови услуги за институции и предприятия. Опитните ни носители на езика регулярно извършват преводи на маркетингови брошури, архитектурни планове за игрища и клубни събития, а също и ръководства. Накарайте чуждестранните си играчи да се чувстват като у дома си и наемете придружаващ устен преводач за следващия си турнир като се свържете директно с офиса ни в София на телефон +359 (0) 2 980 91 07 или ни изпратете имейл на: bg(at)evs-translations.com