05.04.2018

Руската мечка „изяжда“ азбучната супа

Yandex и Google - Руската мечка „изяжда“ азбучната супа
Yandex и Google – Руската мечка „изяжда“ азбучната супа

Когато търсите нещо в Google, се присъединявате към приблизително 90 % от всички заявки в търсачките по света. Разбира се това е доста сериозно господство на пазара, но останалите 10 % са проблемни за Google поради факта, че за тях отговарят най-вече бързоразвиващите се пазари на Китай и Русия. Докато Китай ще бъде дискутиран в по-нататъшна статия, текущите цифри показват, че на най-големия интернет пазар в Европа местната търсачка Yandex контролира 53,66 % от пазара за търсачки в Русия (включително търсения от компютри, телефони и таблети), както и значителен брой съседни пазари: 29,8 % в Беларус, 23,77 % в Узбекистан, 21,74 % в Казахстан и въпреки усилията за налагане на западния модел – 7,94 % в Украйна.

На пръв поглед е лесно да се приеме, че „търсачката си е търсачка“. Все пак, като погледнем към този сценарий, и двете компании предлагат сходни услуги като безплатна електронна поща, съхранение на данни, карти, преводач на езици, услуги, свързани с музика/видео, като се опитват да отговорят на нуждите ви за търсене. И все пак, въпреки че операционната система Android на Google притежава 70 % от пазарния дял за мобилни телефони в Русия, почти 45 % от всички търсения се осъществяват посредством Yandex. Просто казано, ако искате да получите пълен достъп до Русия, ще се нуждаете както от Google, така и от Yandex. За да направите това обаче, е важно да разберете как двете компании извършват едно и също нещо по много различни начини.

Тъй като повечето от нас вероятно са запознати с начина, по който работи търсенето в Google, нека погледнем към това, което отличава Yandex:

Целева демографска група – вместо да се фокусира върху цялостната популярност, за да определи резултатите от търсенето, Yandex отчита резултатите въз основа на местоположението. Въпреки че това предоставя по-подходяща информация на местно ниво, то също така означава, че резултатите от търсенето ще варират въз основа на местоположението.

Качество пред бързина – докато Google набляга на актуализации на уеб сайтове/страници и бързо индексиране, за да гарантира актуалност, Yandex обръща повече внимание на броя на посетителите на даден сайт и колко дълго остава даден посетител на уеб сайта.

Език – естествено компания, базирана в Русия, която обработва болшинството от търсенията на руски език, ще разбира по-добре начина на търсене на рускоговорящите, отколкото компания, базирана в чужбина, въз основа на абсолютни данни, което означава, че само превеждането на ключовата ви дума на руски език вероятно няма да проработи.

Без мета описание – при Google лошото мета описание може да намали драстично броя на щракванията, които получавате. Yandex са решили да не използват този подход и вместо това представят променяща се част от текст, което означава, че всички части от текста са свързани и имат подходяща гъстота от ключови думи.

Спам/наказания – намаляването на наказанията и прага за спам може да позволи получаването на повече резултати. Въпреки това Yandex е по-стриктен, когато става въпрос за наказване на уеб сайтове, а когато става въпрос за идентифициране/блокиране на спам, Yandex разчита на потребителския опит и параметрите за класифициране на ключовите думи за създаване на по-добро изживяване без спам.

Закони за данните – като се има предвид огромното количество данни, участващи в използването на множество услуги, наскоро приетите закони относно използването и прехвърлянето на данни в Русия изглежда поставят Yandex на върха на пазара за търсачки в Русия в близкото бъдеще, поне докато чуждестранните доставчици не решат да инвестират в изцяло руска инфраструктура.

Както е дискутирано неведнъж, всяко маркетингово послание трябва да бъде локализирано, за да отговори на нуждите на местните клиенти и да комуникира с тях ефективно. Като цяло, Русия и посочените по-горе страни не са по-различни, но освен местния език и нужди е важно и да отговаряте на изискванията на пазара в удобна среда, която в този случай е Yandex. Като оставим настрана превеждането на присъствието в мрежата на чужд език, за да се постигне най-доброто възможно навлизане и резултати на пазара, е важно да си партнирате с доставчик на езикови услуги, който може да ви помогне при преодоляването на всички пречки, така че да получите възможно най-добрите резултати при търсене в търсачките.

Прочетете нашата статия -> SEA, SEO и планиране на ключови думи за разширяване на малките и средни предприятия и се свържете с EVS Translations още днес, за да обсъдим вашите нужди от SEO и SEA.