28.11.2012

Надпреварата започна: В преследване на енергийните ресурси на Гренландия

В преследване на енергийните ресурси на Гренландия
В преследване на енергийните ресурси на Гренландия

Гренландия е най-слабо населената държава в света, като до скоро икономиката й се крепеше главно на износа на риба, слабо изразения туризъм и едничката й действаща златна мина. Фактът, че Гренландия далеч не е икономическа суперсила или туристически рай едва ли е изненада, предвид дебелата два километра ледена покривка, която обгръща 80% от територията на страната 12 месеца в година. Доста голямо предизвикателство, нали?

Въпреки че мразовитият климат на Гренландия може би предпазва населението й от нелицеприятните последици, които индустриализацията и урбанизацията носят след себе си, той също така сковава в стагнация политическата и икономическата независимост на страната. Към момента най-големият остров в света е самоуправляваща се колония на Кралство Дания и съответно дължи прехраната си на годишната субсидия, предоставяна му от датското правителство. Усилията на гренландския народ да извоюва по-съществена политическа и икономическа независимост от датската корона наскоро бяха подпомогнати от един неочакван съюзник – глобалното затопляне. Докато този феномен постепенно унищожава леденото покривало на Гренландия, развитието на новите технологии позволява експлоатацията на острова в търсене на природни богатства.

След поредица от неуспешни опити на разни петролни компании през последните 30 години за откриване на рентабилни находища за добив на нефт в Гренландия, в последно време островът започва все повече да събужда апетитите на нефтената и газова промишленост. По преценка на Научния фонд на геоложки проучвания на САЩ (USGS) 30% от неразкритите световни залежи на газ и 13% от тези на нефт могат да бъдат намерени на север от Полярния кръг.

Според същите оценки, нефтените запаси в гренландски води са около 52 млрд. барела нефт, което би поставило острова в челните редици на световните производители на петрол, като в същото време еднолично би осигурило така желаната икономическа независимост на икономиката му.

За изследването на тези обещаващи ресурси на канадската петролна компания EnCana бяха издадени два лиценза за проучване и добив в морето на запад от гр. Нуук през 2002 г. и 2004 г. В последствие и други енергийни гиганти, като Cairn Energy и NUNAOIL A/S получиха подобни лицензи за югозападния бряг на острова.

След отпускането на първите такива лицензи преди повече от десет години беше постигнат съществен напредък в технологиите за проучване и добив, което в крайна сметка доведе до откриването както на нефтени, така и на газови полета от страна на Cairn Energy в края на 2010 г.

Надпреварата енергийните ресурси на Гренландия обаче не се ограничава до бизнеса, политическите сили в региона също бързат да се възползват от потенциала на региона. Русия, например, планира да разположи две пехотни бригади, които да защитават интересите й в региона и е в процес на модернизация на своите шест атомни ледоразбивача. В същото време Канада провежда най-мащабните до момента военни учения в Арктика, а Норвегия вече премести военния си команден център в арктическия град Рейтан.

Ако имате нужда от преводи за индустрия петрол / газ или необходимост от преводи на геофизични дневници, геотехнически дневници, планове за разработване, изследвания на пластовете, доклади от експедиции, ръководства за експлоатация, покани за участие в търгове, тръжна документация, презентации, протоколи, процедури, документи за експлоатация, одити за съответствие, програми за сондиране, доклади относно находища, експлоатация на находища, технически чертежи, CAD чертежи, проектна документация, доклади от експедиции, оценки на социалното въздействие, както и всякакви други документи, отнасящи се до производствени дружества и опазване на околната среда, можем да Ви предложим специализиран превод и редакция, спрямо Вашите изисквания и използваната от Вас терминология.

Свържете се с EVS Translations Bulgaria още днес относно проектите Ви за индустрия петрол/газ, на телефон: +359 (2) 980 52 54, или ни изпратете онлайн запитване на имейл: bg(at)evs-translations.com.