16.09.2014

Япония след атомната енергия

Разтърсена от земетресение, последвано от цунами, АЕЦ Фукушима I загуби охлаждащата си система, което пък предизвика срив в три от шестте реактора. И докато цунамито от 2011 г. засегна живота на много хора, в по-глобален план, то промени начина, по който Япония гледа на доскоро смятаната за относително безопасна и евтина атомна електроенергия. Днес, след повече от три години, Япония търси алтернативи и обръща поглед към морето.

Макар морето да крие свои недостатъци като високи изисквания за безопасност, голяма първоначална инвестиция и търкания с местните рибари, то също има и някои характерни предимства пред енергетиката на наземните електроцентрали.

  • Разположена на 5-30 мили навътре в дълбоки води, за произвеждащата електричество платформа опасните последици от цунами или земетресения се неутрализират.
  • Като се вземе под внимание, че в резултат на случващото се с Фукушима, 57% от всички японски граждани се противопоставят на това да имат работещ АЕЦ близо до домовете си, идеята енергетиката да се държи на безопасно разстояние в морето привлича все по-широка подкрепа.
  • Доскоро забавяна от насрещен вятър, идеята за енергетика на морските електроцентрали (МОЦ) набира скорост и съмишленици и вече е основополагаща част от новия Базов енергиен план на Япония, прокаран от Министерството на икономиката, търговията и индустрията.
  • Отново в пространствено отношение, това дава на Япония повече гъвкавост да разшири своята енергетика, особено като се имат предвид други отрасли като рибарство и корабоплаване/транспорт.

Що се отнася до Европа, Европейската асоциация за вятърна енергия оценява Черно море като благоприятна зона за развиване на добив на електроенергия от вятъра. За територията на България са постъпили над 200 инвестиционни предложения за ветрогенератори край нос Калиакра, Шабла и Бургас. Изграждането на вятърни ферми навътре в морето засега е на ниво идея с перспективи за бъдещи обсъждания с партньори от Дания, Чехия и Швейцария.
Плаващи в морето вятърни мелници се радват на широко приложение и играят роля на ключов компонент в морската енергетика, но са само едно от няколко предложения, конвенционални и алтернативни, които могат да премахнат зависимостта на Япония от наземни АЕЦ. Сред конвенционалните източници на енергия се нарежда норвежката Севан Марийн АСА, която иска да изгради морска електроцентрала на стойност 1.5 милиарда долара, която ще използва природен газ, за да произвежда 700 мегавата, или 2/3 от електричеството на АЕЦ, и руската атомна компания Росатом, която разработва кораб, който ще приютява на борда си 2 атомни реактора. Обръщайки се към възобновяемите източници, турската Кардениз Холдингс АС управлява малка флотилия от 7 кораба – термални електроцентрали (които могат да произвеждат то 1,000 мегавата, а вече има и консорциум от японски компании, който ще строи две плаващи инсталации от слънчеви колектори в язовирите в западна Япония.)

Без значение с какви методи и средства ще си послужи Япония, промяната на значима част от инфраструктурата на енергетиката й няма да е лесна задача. Такова начинание ще изисква огромни усилия за иновации, изследвания, глобално сътрудничество и над всичко комуникация между бизнеса, правителството и местните групи. А с това може да се очаква и повишено търсене за корпоративни, юридически и финансови японски езикови услуги. Партньорство между Япония и България също би било трудно осъществимо без професионални преводи от български на японски и от японски на български.

EVS Translations е насреща, за да помогне с премахването на преградите пред компаниите, които искат да осъществят бизнес с японски корпорации или да влязат в съдружие с японски фирмени партньори. През последните 20 години EVS Translations предоставя професионални японски езикови услуги за клиенти от енергийния сектор. Вашето ключово предимство е дългогодишният ни опит в обслужването на енергийната индустрия и много от ключовите играчи в нея. EVS Translations Ви предлага цялата необходима експертиза за проекти, свързани с японски услуги, на едно място.