05.06.2018

Икономическата сила на футбола

Икономическата сила на футбола - EVS Translations
Икономическата сила на футбола – EVS Translations

Вече не е тайна – спортът е голям бизнес. Всъщност, с предстоящата Световна купа, която започва след малко повече от седмица, футболът (или сокър, както го наричат американците), ще се превърне в още по-голям бизнес. Разбира се, някои от цифрите са смайващи, но отвъд числата, има една сложна, преплетена мрежа, която споява всичко в едно цяло. И все пак, за да разберем в дълбочина нещата както на макро ниво (Световната купа), така и на микро ниво (отделните нации), струва си да разгледаме и двете нива поотделно.

Както знаят повечето фенове, всяка страна има управителен орган, който се занимава с всички въпроси, свързани с футбола в рамките на тази конкретна държава, но това не се отнася само за установяването на правилата – то важи и за бизнеса. Освен, че е приятно забавление, този необикновен спорт се превърна и във фактор за икономическото развитие. Ако се вгледаме в Английската висша лига, ще установим, че приходите са нараснали от 685 млн. евро през 1996/97 г. до зашеметяващите 4.98 млрд. евро през 2016/17 година. Извън тези огромни цифри обаче, ако искаме да видим колко здрава е връзката между футбола и икономиката, трябва да разгледаме случая с Германия.

В Германия футболът е на практика водеща индустрия. Консултантите смятат, че Бундеслигата дава работа на около 110 000 души – като се имат предвид котираните от DAX компании, тя е четвъртият по големина частен работодател в Германия. В доклад за 2010 г. се посочва, че Бундеслигата е генерирала добавена стойност от 5 млрд. евро за германската икономика, а оттогава приходите й са се увеличили с 47,5%. Такива стъпки като поддържане на по-ниски цени на билетите, въвеждане на таван на разходите и лансиране на концепцията, че членовете на клубове са собственици, внушават, че „фенът е с предимство“, а това носи дивиденти по отношение на приходите от билети: средната посещаемост на мачовете от Бундеслигата – 41 500 души – е значително по-висока от тази на Английската висша Лига (35 800) или на мачовете от Серия А в Италия (22 160).

Да, това е нещо, което не засяга една единствена страна. Тъй като сме на прага на „красивата игра“, нека не забравяме, че става дума за мащабна международна игра, играна от над 250 милиона души в над 200 държави и зависими територии. Световната купа по футбол през 2014 г. в Бразилия генерира над 4 милиарда евро приходи – включително 2 милиарда евро от телевизионни права и над 400 милиона евро от продажби на билети – и е гледана от повече от 3,2 милиарда души, което надхвърля аудиторията на олимпийските игри. Дори когато футболът не е на най-голямата международна сцена, цифрите са изумителни: Приходите на УЕФА са се увеличили повече от два пъти през последното десетилетие – от 1,15 млрд. евро през 2006/07 г. до 2,83 млрд. евро през 2016/17 г.; освен това футболът може да бъде от огромна полза за домакините. Франция например може да се похвали с икономическа инжекция от 1,2 милиарда евро от домакинството на Купата на УЕФА през 2016 година.

Излишно е да казваме, че футболът доста се е отдалечил от 2 групи деца на детска площадка, които се опитват да вкарат топката в мрежата. Футболът се е превърнал в мащабен бизнес. Глобалният спорт изисква глобална съгласуваност и достъпни и професионални езикови услуги. Това включва не само бизнес аспектите на маркетинга и търговията, но най-вече административната сфера на правилата, разбирането и дори основната комуникация.

EVS Translations е глобална фирма за преводи и бизнес услуги с над 25-годишен опит в подпомагането на отбори и асоциации, спортни маркетингови компании, производители на спортни стоки и медии, за да преминат на по-високо ниво в общуването с потребителите и феновете. Свържете се с нас, за да научите повече за това как можем да ви помогнем да създадете нов бизнес и да достигнете до феновете си по целия света.