02.11.2017

Индустрия 4.0 провокира персонализацията, като се обръща към клиентите

Индустрия 4.0 провокира персонализацията, като се обръща към клиентите
Индустрия 4.0 провокира персонализацията, като се обръща към клиентите – EVS Translations

Нека започнем с един бърз преглед на индустриалните революции – първата, задвижена от парата, втората – от електричеството и масовото производство, а третата – от появата на компютрите, за да стигнем до наши дни, когато влизаме в ерата на четвъртата индустриална революция, в чието сърце са автоматизацията и дигитализацията, които с технологии като интернет на нещата (internet of things), изкуствения интелект, големите данни (big data), конгнитивните изчисления, машинното учене и дори блокчейн, способстват за преобразуването на производството с цел създаване на по-интелигентни заводи и услуги на бъдещето.

Името Индустрия 4.0 (в оригинал Industrie 4.0 на немски език) е измислено за първи път през 2011 г. като част от Германската федерална стратегия за високи технологии за дигитализирано производство, в което машините и продуктите са в дигитална мрежа, и е представена пред широката публика за първи път на най-важното индустриално изложение в Германия – хановерското Hannover Messe – където беше стартиран и съответният архитектурен модел.

През октомври 2012 г. Работната група за Индустрия 4.0, включваща лидери от различни индустрии и експерти от академичните среди, представи на германското правителство набор от препоръки за въвеждане на Индустрия 4.0, като дефинира термина и неговия обхват така: „Индустрия 4.0 представлява предстоящата четвърта индустриална революция по пътя към интернета на нещата, данните и услугите. Децентрализираният интелект помага да се създадат интелигенти мрежи между обектите и независимо управление на процесите чрез взаимодействието на реалния и виртуалния свят, представяйки по този начин един критично нов аспект на промишлените и производствени процеси“.

Пет години след първоначалната си поява терминът, използван предимно за производството и в обхвата на умните фабрики с умни продукти, умни машини и умни планировчици, разви своята приложимост и към днешна дата се прехвърли в концепции като умни автомобили, умни сгради, умно здравеопазване и дори умни градове, както и в широките дискусии за плюсовете и минусите на новата индустриална революция.

Основните й предимства са широко формулирани и включват по-евтина работна ръка, като се има предвид броя на хората, заменени от роботи, намалени цени и по-висока продуктивност (роботите могат да не спират работа денонощно), по-високо качество, повишена ефективност и поддръжка на процесите, разнообразни продукти, иновации и потребителско удовлетворение; намален риск и по-висока трудова безопасност; по-висока устойчивост; бързи решения на сложни проблеми и прекъсвания на работата.

Сред някои от основните предизвикателства се споменават високата първоначална инвестиция, както и последващите разходи за поддръжка; проблемът със сигурността на данните, кибер атаките и индустриалния шпионаж, както и липсата на квалифицирани служители с релевантна експертност за иновативните бизнес възможности, които Индустрия 4.0 предлага.

Освен това четвъртата индустриална революция може да преобърне тенденциите за преместване на производствата в неразвити икономики и да станем свидетели на откриването на все повече производствени локации в Европа и Северна Америка, което може да се разглежда както в положителните, така и в отрицателните аспекти за глобалната икономика и социален растеж.

А с дебатите относно това какво всъщност представлява Индустрия 4.0 и с увеличаването на нейните плюсове и минуси, въпросът вече не е настъпва ли четвъртата индустриална революция, а колко бързо настъпва и какво означава това за всяка отделна компания, както и как трябва да се преобразят бизнесите, за да отговорят адекватно на предизвикателствата и да намерят решения за дигиталните промени.

Индустрия 4.0 има капацитета да отведе производството и услугите в съвсем нова ера на конкурентност, където автоматизацията върви ръка за ръка с персонализацията и ориентираните и съобразени с клиента решения, за да станем свидетели как бизнесът превключва от подход на „пласиране на пазара“, за да достави продуктите до своите клиенти, към насочени към клиента решения, основани на индивидуалните нужди („взимане“ от клиента).

EVS Translations, компания с централен офис в Германия и с клонове в Европа и Северна Америка, отдавна специализира в предоставянето на решения, съобразени с конкретни индустриални и индивидуални езикови нужди, като автоматизира всички процеси за превод в една иновативна система (разберете повече за нашите автоматизирани процеси тук), и се подготвя да посрещне бъдещето.