09.04.2020

Инфодемия / Infodemic

Инфодемия / Infodemic – Дума на деня - EVS Translations
Инфодемия / Infodemic – Дума на деня – EVS Translations

Може би най-голямото предимство на интернет е фактът, че мрежата ни предоставя почти неограничен обем информация и обикновено ние решаваме каква информация ни е нужна, кои са надеждните източници и не обръщаме особено внимание на останалата част от информацията. За жалост когато хората, както и голяма част от интернет активността се фокусират върху една и съща тема, каквато в момента е коронавирусът, тези почти неограничени източници на информация могат да заработят срещу нас: подобно на самия вирус. За по-малко от 2 месеца преминахме от няколко оскъдни информации от отделни, престижни сайтове до пълна епидемия от информация от на практика всяко кътче на интернет. Въпреки че информацията може да бъде изключително ценна, особено в извънредни ситуации като днешната, прекалено голямото количество информация, както забелязваме напоследък, може да бъде също толкова опасна, колкото и самия проблем.

Английският термин infodemic е портманто от думите information (информация), идва от латинските думи informare, със значение „обучавам, инструктирам, образовам“ и epidemic (епидемия), която прозилиза от гръцката epidemia, (сред хората / района на определено място, в смисъл на заболяване) и означава разпространение на огромно количество информация, която може да размие границите между достоверна и невярна или подвеждаща информация, известна като фалшиви новини. Въпреки че има някои предположения, че терминът се е появил за пръв път в творбите на Луис Карол, първата употреба на думата, която може да се докаже документално, както и употребата й, която я прави популярна, е в реч на генералния директор на Световната здравна организация д-р Тедрос Гебрейесус, произнесена на 15 февруари 2020 г. на Конференцията по сигурността в Мюнхен: „Ние не се борим само с епидемия; ние се борим с инфодемия. Фалшивите новини се разпространяват по-бързо и по-лесно от този вирус и са също толкова опасни.“

Към днешна дата фалшивите новини, свързани с вируса от град Ухан се явяват в най-разнообразни форми – от „съвети от лекар“ или „последни новини от приятел журналист“ в публикации на WhatsApp през фалшиви профили в Twitter, представящи се за профили на болници, до страници във Facebook, съдържащи невярна информация, както и много други форми и вариации; но в момента се прави много за борбата срещу този тип фалшиви новини. Познатите технологични компании като Google, Facebook, Twitter, Microsoft, LinkedIn, Reddit и други предприеха инициативата да излязат със съвместно изявление, в което увериха световната общественост, че ще се борят с измамите и дезинформацията във връзка с пандемията и ще популяризират официалната информация на платформите си. Министерството на международното развитие на Обединеното кралство предприе стъпката да ангажира инфлуенсърите в социалните мрежи, за да помогне за разпространението на точна информация към по-младите потребители на социални медии, които са по-податливи на фалшиви новини. И накрая, много страни приеха (или започнаха да прилагат) закони, инкриминиращи разпространението на фалшиви новини със заплахата от огромни глоби и евентуално лишаване от свобода.

Разбира се, това принуди много юрисдикции да търсят баланс между поддържането на идеалите на свободата на словото и откритата комуникация и опита да задушат дезинформацията като същевременно осигуряват бърз достъп до необходимата информация. Остава открит въпросът коя информация може да се смята за необходима и вярна и могат ли хората да се доверят на онези, които вземат подобно решение. От друга страна, може би нещата са по прости – можете например да си направите собствено проучване, да намерите няколко информационни източника, на които имате доверие, да ги следвате / четете / да пишете във форумите им и да осъзнаете, че независимо дали е вярна или не, понякога повече информация означава твърде много информация.