16.04.2020

Инстаграмификация / Instagramification

Инстаграмификация / Instagramification – Дума на деня – EVS Translations
Инстаграмификация / Instagramification – Дума на деня – EVS Translations

Сред последиците от социалното дистанциране и оставането у дома е прекарването на повече време в интернет. В края на краищата, след като не можем да взаимодействаме с реалния свят, защо да не компенсираме това с по-голямо взаимодействие с виртуалния? В тази ситуация на карантина и затваряне между четирите стени на дома, нека разгледаме днешната дума – instagramification (инстаграмификация).

Дори и да не познавате конкретния термин, със сигурност познавате усещанията, които предизвиква общуването в повечето социални медии. Думата е дефинирана като „незабавно удовлетворение, което потребителят на Instagram изпитва, когато телефонът му сигнализира, че някой е харесал публикацията му“ и е обяснена за пръв път на 15 юни 2011 г. в Urban Dictionary от потребителя Yolstar („…….когато тя видя на телефона й да се изписва съобщението от Instagram „Г-н Строкър хареса вашата публикация“, изпита силно чувство на инстаграмификация, което възстанови предишното й състояние на щастие.“

Самият термин е портманто от Instagram, мобилната социална мрежа, която служи за споделяне на снимки и кратки видеа, стартирала в края на 2010 г. (днес собственост на Facebook) и идеята за instant gratification (незабавно удовлетворение), израз, въплъщаващ идеята за мигновено задоволство. Ако навлезем малко по-дълбоко, ще установим, че думата gratification идва от латинската gratificari, със значение „да харесам на някого или да му направя услуга“ и е използвана за пръв път в смисъл на удовлетворение от Джон Флорио през 1598 г. в творбата му A Worlde of Wordes („Gratificatione, удовлетворение“), а терминът instant произлиза от латинската дума instans и е използван за пръв път в смисъл на „незабавно или без никакъв промеждутък“ през 1598 г. в Част първа на пиесата „Хенри IV“ от Шекспир.

Всички познаваме чувството на въодушевление, когато получаваме „лайкове“ на публикациите си в социалните медии, но терминът вече започва да навлиза и в света на бизнеса. Една съвсем нова тенденция сред нововъзникващи компании като Away, Warby Parker и Melody Ehsani, които се прехвърлят от дигиталния към традиционния бизнес, включва създаването на интериори с ярко боядисани стени, ефектни слогани и кътчета, украсени с декоративни елементи, които служат като стръв за привличане на Милениалите и представителите на Поколението Z, търсещи артистични публикации в социалните медии. Тези интериори предоставят на компаниите и допълнителното предимство на безплатна реклама в социалните медии.

Тази тенденция може да се забележи и в дизайна на работните пространства на някои компании, които създават работни места, подходящи за Инстаграм, в опит да привлекат талантливи кадри от поколението на Милениалите и Поколение Z.

И макар инстаграмификацията да е приятно чувство, то си има и някои недостатъци. Многобройни проучвания показват, че инстаграмификацията, предизвикана от социалните медии може да доведе до пристрастяване и да увеличи чувството на ревност и усещането за неадекватност. Колкото и иронично да звучи, тя може да увеличи и чувството на тъга, като едновременно с това намали общото чувство на благополучие. Подобно на много други житейски аспекти, инстаграмификацията има своето място и може да бъде от полза, при условие, че не е единственият източник на удовлетворение.