02.10.2015

Интернет / Internet – Дума на деня

За мнозина от нас няма нищо по-важно в ежедневието ни от интернет. Помислете си само в каква паника изпадаме, когато получим срив във връзката и започваме трескаво да търсим телефонния номер на интернет доставчика… Интернетът измести книгите и вестниците като източник на информация, както и телефона и писането на есемеси като средство за комуникация. В момента интернетът е в процес на трансформиране на начина, по който се забавляваме, пазаруваме и въобще на много други аспекти от живота ни. Като имаме предвид какво огромно влияние има върху живота ни, трудно ни е да повярваме, че преди по-малко от век думата „интернет“ дори не е съществувала.

Освен че не е съществувала в никаква форма до края на 60-те години на 20 век, думата дори не е имала смисъла, с който ние днес я свързваме, до средата на 80-те години. Първоначално тя е съкратено съчетание от представката inter-, която означава „сред“ и „между“ и думата network, в случая със значение на комплексна свързана система или група от хора.

Да се вгледаме във фактите при положение, че 3 млрд. души понастоящем са свързани чрез интернет (40% от населението на планетата) чрез приблизително 10 млрд. електронни устройства, първоначалният израз „свързване на хора“ звучи доста подценяващо. Ако говорим за икономика, интернет е имал наистина невероятен ефект, който продължава да нараства: например в британската икономика делът на интернет в британския брутен вътрешен продукт е нараснал от 8,3% през 2010 г. до около 12,4% през 2015 г., което означава, че с времето все по-голям дял от икономическата дейност се осъществява чрез интернет. Ако вземем под внимание и потенциалния растеж на умните, свързвани и управлявани чрез интернет устройства – така наречения „интернет на нещата“ – смята се, че той може да добави около 1 трилион британски лири към глобалната икономика и да удвои производството на смартфони, персонални компютри, таблети и пазара на преносими устройства за период от пет години. Така че няма никакво съмнение – интернет ще бъде още по-важна част от нашия живот.

Първата известна употреба е от 1968 г. в документацията на Професионалната асоциация за развити технологии IEEE Conference Proceedings, където пише: „Трябва да се очаква почти всички персонални данни да бъдат автоматизирани в бъдеще. Първо чрез централизирани компютри, а след това чрез свързани (internetted) помежду им компютърни системи с достъп от огромен брой отдалечени терминали“. Както обяснихме преди малко, нашата модерна интерпретация на думата като различни предмети и устройства, свързани помежду си, се появява през 1984 г. в брой на списание Defense Electronics Magazine: Продължителни тестове доказаха поразяващата сила на „Роналд“ и способността му да се свързва (to internet) с други отбранителни системи“. И накрая през 1994 г. ставаме свидетели как интернет започва да се използва от гражданите в публикация на The Globe & Mail (Торонто): „Група доставчици биха искали да се свържете (to Internet) към техните услуги“. Любопитно е, че днес никой дори сред най-запалените почитателите на интернет не помни, че думата всъщност е стартирала като глагол.