31.01.2017

Италия – особености и традиции

Италия – особености и традиции
Италия – особености и традиции – EVS Translations

В днешно време първата мисъл, която изниква в ума ни, когато стане дума за Италия, е ботушовидната форма на Апенинския полуостров. Но всъщност ботушите започват да приличат на Италия едва в последно време.

През 2 век пр.н.е. Полибио сравнява формата на Италия с триъгълник; век по-късно Стабон я вижда като четириъгълник, а Плиний я оприличава на дъбово листо в своята Естествена история. Едва около 16 век формата на ботуша се превръща в най-отличителната черта на „земята на телето“. Името на Италия идва от латинското Italia, минавайки през гръцкото Víteliú (vitulus „теле“) и напомня за символа на южните италиански племена, който изобразява бик.

В рамките на страната с форма на ботуш се намират две други автономни държави – най-малката република в света, Ватикана (с площ 0,44 km2), и най-старата суверенна държава – Сан Марино (основана през 301 г.).

Но страносттите не свършват с това. Сардинските острови, втори по големина в Италия, са известни със своите вещици, за които се смята, че правят елексири за здраве, и че говорят на таен език, който предават на дъщерите си. Можем да споменем и обитавания от духове остров Повеглия, където през 1922 г. е построена психиатрична болница, която става свидетел на множество лоботомии, както и на смъртта на главния лекар. Той се хвърля от кулата на болницата, докаран до лудост от духовете.

Италия обича страховитите традиции и е също толкова голям почитател на суеверията. Имайте предвид, че римският император Август винаги е обувал първо дясната си обувка, а кой може да го вини, след като думата за „ляв“ на латински е била sinister (на англ. – „зловещ“).

В съвременната италианска култура все още има куп суеверия. Можем да споменем например, че е традиция хотелите да нямат 17 етаж, тъй като местните смятат, че числото носи лош късмет. Това е така, защото римската цифра за 17 (XVII) може да се пренареди като VIXI, което означава „аз живях“ и се свързва със смъртта.

А смъртоносните масови инциденти не са нетипични за европейската държава с най-много вулкани, най-високата планина в Европа и най-многобройните земетресения на континента.

И тъй като опасността инстинктивно обединява хората, италианците високо ценят кръвните връзки, а семейството обикновено е стожерът на италианското общество. Това често означава, че децата живеят с родителите си до средата на 30 си години, което е разбираемо, като се вземе предвид божествената кухня на италианските майки и обичайно матриархалната структура на италианските семейства.

Да, италианските мъже имат гореща кръв и буен нрав, но майките обикновено са в центъра на семейството. Италия отива дори по-далеч в ограничаването на правата на мъжете, като им забранява да носят поли и да докосват половите си органи на публични места.

А за тези, на които им е разрешено да носят поли, Италия е точното място – тя е център на модата и дом на първия мол в света, построен от император Траян в Рим около 110 г.

„Вечният град“, който някога е бил най-могъщият град-държава, днес продължава да бъде значителен финансов и бизнес център в рамките на ЕС и в международен мащаб, а Италия е третата по големина национална икономика в еврозоната, на която се гледа като на идеална страна за разширяване на бизнеса в чужбина.

А ако Вашият бизнес възнамерява да навлезе на италианския пазар, EVS Translations е идеалният партньор за всичките Ви корпоративни нужди, свързани с италианския език. По Ваше желание ние можем да сформираме екипи от преводачи с италиански език за Вашия бизнес сектор и да предоставим преводи с високо качество, отговарящи на международните стандарти.
Щракнете тук, за да се свържете с нашия отдел за преводи с италиански език.