23.06.2014

Изгряващо слънце / Rising Sun – Дума на деня

Изразът изгряващо слънце (Rising Sun) във връзка с Япония се появява за пръв път в английския език през 1883 г., когато Чарлз Кинг и Джордж Лей описват хората, населяващи страната на изгряващото слънце в книгата си „Претенции на Япония и Малайзия към християнския свят“. Но защо те употребяват тъкмо този израз? Каква е връзката между Япония и слънцето?

Първата логична мисъл, която ни хрумва е, че японското знаме представлява червено слънце на бял фон. Тази идея е близка до ума, но е силно противоречива. Слънцето като мотив съществува в японската история още от първите писмени свидетелства от двора на император Мому от 701 г. Заради употребата на този мотив от императорската японска флота по време на Реставрацията Мейджи, изразът става синоним на национална гордост и преданост към императора, а по-късно по време на Втората китайско-японска война – на агресия и империализъм. Когато мотивът е възприет официално като национален флаг на Япония през 1999 г., Китай и Южна Корея, които са били окупирани в миналото от Японската империя, възприемат това като стъпка на Япония към ремилитаризация.

Независимо от тази история на мотива слънце, тя все още не обяснява връзката между Япония и слънцето. Може би тя може да бъде обяснена чрез двете букви в думата Nippon (Япония на японски език) , която се превежда като извор на слънцето – 日本. Това отговаря отчасти на въпроси, но всъщност трябва да се върнем към древната японска митология и към богиня с името Amateresu – богиня на слънцето и на вселената. Името й произхожда от Amateru, което означава Сияещ в небесата. По традиция се е смятало, че японските императори са нейни директни потомци. Императорите Мейджи и Тайшо са били считани за божествени управници в човешка форма, но по време на капитулацията на Япония в края на Втората световна война император Хирохито е бил принуден публично да обяви, че няма божествен произход и не трябва да бъде считан за божество.

Изразът изгряващо слънце има предистория, която ни води от древната японска митология към модерната история, от дни на слава до дни на национална покруса. Не са много националните знамена, чиято символика е наситена с толкова много емоции. Независимо от това дали тези емоции са положителни, или отрицателни, неоспоримо е, че историята на израза е пленителна.