14.09.2016

Изобретателността на България

Изобретателността на България
Изобретателността на България – EVS Translations

Изобретателността на България – Facebook, компютри и цифрови часовници

Той е първият носител на наградата Axel Springer, стартирана през 2016 г., която отличава изтъкнати предприемачи и тяхната иновативна, културна и социална ангажираност. Според списание Forbes той е най-младият от десетте най-богати хора в света на възраст 31 години и с богатство, оценявано на 44,6 милиарда USD. Става въпрос за Марк Зукърбърг (роден през 1984 г.) – съоснователят на Facebook. Докато учи психология и компютърни науки в Харвардския университет, мечтателят с български корени разработва социалната мрежа заедно със състудентите си Дъстин Московиц, Крис Хюз, Андрю Макколъм и Едуардо Саверин. Предшествениците на американеца по майчина линия произхождат от България – всъщност той е кръстен на дядо си Марко. Днес Facebook има приблизително 1,6 милиарда (!) потребители по целия свят с повече от над милиард души, използващи ежедневно платформата.

Почти 70 години преди Facebook е изобретена една от предпоставките за виртуалната социална мрежа – компютърът. Новаторското постижение може да се припише на родения в Ню Йорк учен Джон Атанасов (1903 г. – 1995 г.), чието семейство също произхожда от България. С помощта на дипломирания студент Клифърд Бери синът на електроинженер и учител по математика изобретява първия електронен цифров компютър в държавния колеж в Айова – компютъра на Атанасов-Бери (ABC). Той може да решава трудни линейни уравнения, въпреки че устройството не е компютър в традиционния смисъл, използван днес, поради липса на програмируемост. През 1970 г. изобретателят е награден с Орден „Св. св. Кирил и Методий“, първа степен, от българското правителство за техническото му откритие. След дълъг правен спор за патента върху първия компютър, който първоначално принадлежи на модела ENIAC, съдия Ърл Р. Ларсън отсъжда през 1973 г., че компютърът на Атанасов-Бери е първият електронен цифров компютър. В крайна сметка пионерът в компютърните технологии получава Националния медал за технологии на САЩ за своята иновация, присъден му от президента на САЩ Джордж Х. У. Буш през 1990 г., половин век след изобретението.

Изобретателят на първия цифров часовник също произхожда от България. Малко преди края на Втората световна война българският учен Петър Димитров Петров (1919 г. – 2003 г.) избягва от настъпващата Червена армия в Германия, където получава степен по електротехника, машинно и строително инженерство през 1947 г. В началото на 60-те години на 20 век се премества в САЩ като инженер на NASA, а по-късно започва да работи самостоятелно. Със своята фирма Care Electrics изобретява първия безжичен сърдечен монитор и след това под името Electro/Data – първия цифров часовник, продаван от фирма Hamilton Watch за 2100 USD през 1971 г. под името Pulsar с червен LED дисплей.

България е пълна с потенциал и е особено впечатляваща в IT сектора, който предлага иновативни софтуерни решения. Талантливите хора често напускат родината си, за да покажат идеите си на света. Но EVS Translations назначава своите български специалисти в областта на преводните технологии на място в своя офис в София, столицата на България.