16.05.2013

Единна армия: пътят на САЩ към равноправие на половете

Единна армия
Единна армия: пътят на САЩ към равноправие на половете

С пословичното полагане на своя подпис Министърът на отбраната Леон Панета ефективно промени живота и възможностите за военнослужещите от женски пол в САЩ. Когато Панета подписа закона, изготвен от Началник-щабовете, за отхвърляне на решението от 1994 г., което забранява жените да бъдат включвани в малки сухопътни бойни групи, той положи основите на това, което вероятно ще се превърне в една от най-фундаменталните структурни промени в съвременната история на въоръжените сили. За 14-те процента военнослужещи от женски пол облекчаването на ограниченията ще даде достъп до различни сухопътни подразделения, включително позиции в пехотата и потенциално до елитните части на командосите след поколения ограничения в армията. Макар снемането на забраната за участие на жени във военни операции да е със сигурност повратен момент, в действителност това е и завършек на естествен процес, започнал след Втората световна война и достигнал своя предишен връх през 1993 г. с включването на пилоти от женски пол във въздушни бойни мисии.

В предходните етапи изключването на жените от сухопътни военни операции се основава на характера на позициите, които изискват голяма физическа сила и – в случая на частите за специални операции – издръжливост на физически изпитания за дълги периоди от време. Доводът е, че тъй като по-голямата част от жените не могат да покрият физическите изисквания на позициите, няма необходимост те да бъдат допускани до тях. Като се има предвид състава на армията до преди 25 години, както и поставените пред жените ограничения, този довод става циничен и основан на предразсъдъци. Сега след като жените са доказали, че са способни да изпълняват различни задачи в армията, старите доводи са поставени под съмнение. И все пак какво е решението?

Освен защитниците на неоснователните мнения за хигиена и издръжливост, които се цитират често, за да се оправдае изключването на жените, малко хора виждат сериозен проблем с равнопоставеността между половете при сухоземни бойни операции, при условие че се покрият определени физически изисквания. Проблемът обаче е тълкуването на самите изкисвания. Някои се страхуват, че допускането и популяризирането на тези позиции сред жените ще доведе или до създаване на двойни стандарти, или до влошаване на общото качество на подготовката на военнослужещите в тези области, особено в моменти на конфликт. Въреки че вдигането на забраната за участие на жени в бойни операции поставя началото, промяната няма да се осъществи за една нощ. Без съмнение критиците ще останат скептични, докато не се докаже, че техните опасения са неоснователни – процес, който отнема време и налага разработването на последователни планове, за да се позволи на жените да кандидатстват за позициите, до които вече са допуснати законно, като същевременно се създаде структура, която позволява на въоръжените сили като цяло да се възползват от това ново законодателство.

Ако имате нужда от технически преводи или необходимост от преводи на оферти, документация, продуктови каталози, описания на машини, технически паспорти, тръжна документация, оценки, технически доклади, спецификации, ръководства за експлоатация, стандарти, можем да Ви предложим специализиран превод и редакция, спрямо Вашите изисквания и използваната от Вас терминология.

Свържете се с EVS Translations Bulgaria още днес, относно технически превод, на телефон: +359 (2) 980 52 54, или ни изпратете онлайн запитване на имейл: bg(at)evs-translations.com.