21.09.2015

Картон / Cardboard – Дума на деня

Независимо от това дали му се налага да складира разни неща, да изпрати колет, или да се премести в ново жилище, човек винаги има нужда от кашони. Това е толкова естествено и логично, че дори не се замисляме за това – приемаме го просто като даденост. Освен че съществува в няколко разновидности и че се употребява много често както в английския, така и във френския език, думата cardboard (картон) все още притежава много аспекти, които остават неясни.

Всъщност картонът представлява вид пресована хартия, а думата cardboard е съчетание от две думи – едната означава плътна твърда хартия (на английски card), която се трансформира в дебела плоска повърхност (на староанглийски board). Ние може и да смятаме думата за нещо хомогенно, но всъщност има три различни типа картон: картон, от който се правят визитни картички, карти за игра и пощенски картички; картон за мукавени кутии и за подвързии на книги с твърди корици; и накрая велпапе, което се използва основно при опаковането на колети и при складирането на стоки.

Понастоящем във Великобритания се произвеждат (данните са от 2012 г.) 400 млн. метрични тона продукти от картон и хартия, а се консумират по 57 кг на човек, така че очевидно картонът се цени високо – той е евтин, лек и по-голямата част от него може да се рециклира. Историята на думата и продукта ни връща много по-назад в историята, отколкото можем да допуснем. Първата широка употреба на картонени кутии е регистрирана в края на 19 век, когато компании като Nabisco и Kellogg започват да търсят защитни контейнери за техните трудни за съхранение хранителни продукти. Индустриалното производство на предварително нарязани и нагънати картонени кутии стартира 20 години преди повсеместната им употреба, но това става едва през 1817 г., след като сър Малкълм Торнхил започва да ги произвежда за комерсиални нужди. Така че кашоните са почти на 200 години.

И макар материалният предмет да е почти на 200 години, терминът ни връща дори по-назад във времето. Първата известна употреба е в публикацията на Джоузеф Моксън от 1683 г. Moxon’s Mechanick Exercises (посветена на изкуството на книгопечатането), където той пише:Калъфите за съхранение, упоменати в указанията за книгопечатане, в последния век са направени от по-тънък или по-дебел картон. Едно от най-известните споменавания на термина е в романа на Ан Бронте The Tenant of Wildfell Hall (Наемателят на Уайлдфел Хол), където под псевдонима Елис Белa авторката пише:Моливът оставя следа върху картона, която не може да се изтрие и с най-голямо усърдие. С времето думата добива и ново значение, при което става прехвърляне от относителната крехкост и кратък живот на картона към други понятия през 1893 г. в брой на списание Journal of Social Arts пише следното:Когато неговата картонена империя от Изтока се разпадна на парчета.