18.11.2014

Касичка прасенце / Piggy bank – Дума на деня

Откъде идва изразът касичка прасенце и защо толкова много касички са във формата на прасенце? Оказва се, английският израз касичка прасенце (Piggy bank) има много интересна история. Произходът на този израз ни връща към английската дума pygg или pig, използвана в началото на XV век за описание на съд или гърне, направени от глина. Този съд е бил пълен с някакъв вид течност като вино например, а в някои случаи е бил използван и за съхраняване на метал или монети.

Любопитното е, че думата е била произнасяна по един и същи начин, а е означавала две различни неща: глинен съд и вид животно прасе.

Касичката тип прасенце като израз обединява двете значения на думата и така се стига до порцелановия съд във формата на прасенце. Най-ранната касичка за монети във формата на прасенце е открита на остров Ява в началото на XV век.

А сега повече за втората част на израза на английски – bank. Думата първоначално е била свързвана със скамейка, върху която са били поставяне пари – нещо като гише, използвано преди векове за обмяна на пари в Италия, откъдето произлиза думата банка в смисъл на къща, в която се съхраняват пари. Когато търговецът излиза от бизнеса, банката, фигуративно казано, се счупва и така той банкрутира (така се появява глаголът банкрутирам).

В по-ново време, касичките във формата на прасенце предоставят чудесна възможност на децата да се научат да пестят. Много често касичката прасенце е направена от чуплив материал и е доста едра, като идеята е, че е много добре да правиш малки спестявания, за да можеш един ден да купиш нещо по-голямо.

За първи път, изразът касичка прасенце (piggy bank) на английски език се появява в писмена форма в САЩ. През 1913 г. едно дете описва стаята си, в която има тапети на розови рози, плюшено мече и „бюро с прасенце касичка върху него“, а вестник „Балтимор сън“ през 1917 г. пише, че от всички 108 училища в града „в седем децата са пуснали в действие съдържанието на техните касички прасенца и са купили ценни книжа“ (очевидно училищата са преподавали финансова грамотност по доста по-различен начин от днешните подходи).