13.02.2014

Кисело мляко или йогурт / Yogurt – Дума на деня – EVS Translations

Думата йогурт има интересна международна история. В днешния ни текст в блога са споменати 10 държави. И всички те по един или друг начин са допринесли киселото мляко да е на масата ни.

Естествено, производството на кисело мляко започва много преди да достигне небцето на англичаните. В книгата си „Поклонници“ през 1625 г. Пърчис съобщава, че турците не ядат много мляко, освен ако не е подквасено. В този му вид го наричат йогурт. При по-късни споменавания в английския език, се подчертава, че това е продукт, който идва от турците, сърбите, българите, гърците и руснаците.

Пътят на киселото мляко като стока е павиран от българина Стамен Григоров, който прави задълбочен анализ на българското кисело мляко, докато учи медицина в Швейцария. Работата му оказва влияние върху Нобеловия лауреат Иля Мечников, руски биолог с украински произход, чиито изследвания засягат и геронтологията. Книгата му „Удължаването на живота“ включва анализ на това защо българите от степите живеят толкова дълго. Отговорът, че това донякъде се дължи на киселото мляко и публикуването на книгата са основен фактор за успешното навлизане на киселото мляко в САЩ. То е тласнато напред от Келог (който популяризира и зърнените закуски), а по-късно и от бизнесмена с гръцко-испански произход Исак Карасо, който стартира малък бизнес с производството на кисело мляко. Той го кръщава „Данон“ на името на сина си Даниел. Синът развива семейната марка във Франция и САЩ.

В България думата „йогурт“ не е широко разпространена, а и не е синоним на кисело мляко. Тя е вид кисело мляко. Разликата между киселото мляко и йогурта е в технологията на производство. Заквасяването на киселото мляко се извършва във всяка отделна кофичка, докато при йогурта това става в общ силоз, преди разфасоването в кофички.